Η Ενίσχυση και το Μέλλον του Έγχαρτου Τύπου Στο Επίκεντρο του 2ου Ετήσιου Συνεδρίου της ΕΙΗΕΑ

Η Ενίσχυση και το Μέλλον του Έγχαρτου Τύπου Στο Επίκεντρο του 2ου Ετήσιου Συνεδρίου της ΕΙΗΕΑ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2ο ετήσιο Συνέδριο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι της πολιτείας, φορείς του Τύπου και δημοσιογράφοι, εστιάζοντας σε ζητήματα που αφορούν τον ελληνικό έγχαρτο Τύπο.

Ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ, Νίκος Χατζηνικολάου, στην ομιλία του ανέφερε ότι οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μεσοπρόθεσμο μέλλον, επισημαίνοντας τη σημασία της ποιοτικής ενημέρωσης για τη δημοκρατία.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, υπογράμμισε τη διαφορά μεταξύ της φευγαλέας ηλεκτρονικής είδησης και της παραδοσιακής ενημέρωσης που προσφέρει η έντυπη Τύπος, ενώ τόνισε τη σημασία της στήριξης των έντυπων μέσων σε μια εποχή κακής πληροφόρησης.

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Παύλος Μαρινάκης, αναφέρθηκε στη δημιουργία μιας νέας εργαλειοθήκης για τη στήριξη των Μέσων και στη σημασία της ψηφιοποίησης των εφημερίδων. Επιπλέον, ανέφερε σχέδια για την υποστήριξη της φιλαναγνωσίας στα σχολεία. Ο Δημήτρης Γαλαμάτης, γ.γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, επεσήμανε την ανάγκη για πολιτικές στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στον χώρο του Τύπου.

Ο Γιώργος Δήμας, αντιπρόεδρος της ΕΙΗΕΑ, τόνισε τη συνεχιζόμενη κρίση βιωσιμότητας του Τύπου, επισημαίνοντας την αδυναμία του κλάδου να ανταγωνιστεί υπό καθεστώς ανευθυνότητας και κακής πληροφόρησης. Αναφέρθηκε στην ανάγκη εκπόνησης ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την υποστήριξη του Τύπου.

Αξιοσημείωτες ήταν οι τοποθετήσεις των διεθνών προσκεκλημένων, Bertrand Gie και Filippo Davanazo, που ανέφεραν τις στρατηγικές προσαρμογές των εκδοτικών οργανισμών τους προκειμένου να παραμείνουν βιώσιμοι. Ο Gie μίλησε για την ανάπτυξη της Le Figaro πέρα από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, ενώ ο Davanazo υπογράμμισε τη σημασία του προϊόντος που δημιουργείται από τις εκδηλώσεις των μέσων ενημέρωσης ως μέρος μιας κοινότητας που μοιράζεται κοινές αξίες.

Στο τελευταίο πάνελ του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες δημοσιογράφοι τόνισαν την ανάγκη για ενυπόγραφα κείμενα στον ηλεκτρονικό Τύπο και την αναδιάρθρωση των διαδικασιών παραγωγής περιεχομένου. Δόθηκε έμφαση στις συνέργειες μεταξύ έγχαρτου και ψηφιακού Τύπου, με στόχο την ενίσχυση της ποιότητας και της αξιοπιστίας της ενημέρωσης.

Πηγή: tovima.gr