Η βούληση καταγράφεται επισήμως στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής, όπου περιγράφονται οι στόχοι και το μεταρρυθμιστικό έργο του Υπουργείου Οικονομικών για τη νέα χρονιά ενώ στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν κρύβουν ότι η επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης θα συνοδευτεί από νέες παρεμβάσεις στη μείωση της φορολογίας.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση θα πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού, επανερχόμενη σε τροχιά μόνιμων μειώσεων του φορολογικού βάρους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το χρονοδιάγραμμα και η έκταση των ελαφρύνσεων θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια και τις εξελίξεις στο μέτωπο τα πανδημίας με τα πρώτα βήματα να σχεδιάζονται εντός της νέας χρονιάς και τα επόμενα το 2022.

Στον άμεσο σχεδιασμό, κεντρική θέση θα έχει η μονιμοποίηση αλλά και επέκταση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Η εισφορά της αλληλεγγύης που φέτος έχει ανασταλεί θα καταργηθεί ενώ θα επεκταθεί από το 2022 και στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, που έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή του μέτρου.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θεωρείται από την κυβέρνηση, παρέμβαση μεγίστης σημασίας αφού μειώνει το φορολογικό βάρος της εργασίας και αυξάνει την παραγωγικότητα της εργασίας. Το κυβερνητικό σχέδιο, προβλέπει τη μείωση των εισφορών συνολικά κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, επιμερισμένο τόσο υπέρ των επιχειρήσεων κατά 2,38 μονάδες όσο και των εργαζομένων κατά 2,62 μονάδες.

Στο τραπέζι θα μπει ξανά και η σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος – πιθανότατα σε δύο φάσεις – που εφαρμόστηκε το 2011 μαζί με την έκτακτη εισφορά και εξακολουθεί να επιβαρύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το τέλος επιτηδεύματος ορίζεται σε 800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, και σε 1.000 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, ενώ για κάθε υποκατάστημα χρεώνονται επιπλέον 600 ευρώ. Στην περίπτωση ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε 650 ευρώ.

Στις παρεμβάσεις που θα δρομολογηθούν είναι ακόμα η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 24% στο 20% ενώ βέβαιη πρέπει να θεωρείται η συνέχιση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων κυρίως στα υψηλότερα εισοδήματα.

imerisia.gr

Πηγή: patrastimes.gr