Η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς όπως επισημαίνουν το νέο κύμα αναμένεται να είναι σφοδρό. Τον Αύγουστο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τα κρούσματα θα είναι πολλά και δεν αναμένεται να δουν πάλι 3.000 μολύνσεις.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ότι ο αριθμός των κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο ανήλθε στα 2.327 με τα 1.239 να εντοπίζονται στην Αττική.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παραμένει σε σχετικά χαμηλό επίπεδο (142) και των νέων νοσηλειών (68) ωστόσο όπως επισημαίνουν οι ειδικοί είναι ακόμα πολύ νωρίς για συμπεράσματα σχετικά με την πίεση που θα προκαλέσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας το νέο κύμα.

Οι ειδικοί πάντως επισημαίνουν ότι ασφαλή συμπεράσματα θα μπορέσουν να εξαχθούν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας και απευθύνουν έκκληση στους 500.000 με 700.000 χιλιάδες πολίτες άνω των 50 που δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν άμεσα.

ADVERTISING

O πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των ειδικών Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε ότι στο Open ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχήσει ενώ ανέφερε ότι η αυξητική τάση των κρουσμάτων ήρθε νωρίτερα απ’ ότι υπολογιζόταν, καθώς η πρόβλεψη για τα 2.000 κρούσματα ημερησίως δεν αναμενόταν αρχικά για το χρονικό διάστημα το οποίο διανύουμε.

Μέχρι τα μέσα Ιουλ΄ιου κυρ΄ίαρχη η Δέλτα στην Ελλάδα
Έως το τέλος Ιουλίου θα έχει επικρατήσει και στην Ελλάδα η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού όπως εκτίμησε ο Στέλιος Λουκίδης πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Καθηγητή Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Εκτίμησε ότι η χώρα μας βρίσκεται είτε στις παρυφές τέταρτου κύματος, είτε σε αυξομοιώσεις του τρίτου, ωστόσο εάν η εκθετική αύξηση κρουσμάτων συνεχιστεί και η μετάλλαξη Δέλτα επικρατήσει είναι σίγουρος ότι θα πρέπει να ονομαστεί τέταρτο κύμα.

Ο καθηγητής θύμισε πως πριν από έναν μήνα περίπου τα ημερήσια κρούσματα ήταν γύρω στα 1.800, τώρα φτάσαμε στα 2.300 και συνεχίζουν να ανεβαίνουν ενώ αναφέρθηκε και στην εφιαλτική πρόβλεψη του καθηγητή Νίκου Τζανάκη για 6.000 κρούσματα τον Αύγουστο βάσει του χειρότερου δυνατού σεναρίου.

Πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν οφείλεται μόνο στην μετάλλαξη Δέλτα. »Η η συμμετοχή της μετάλλαξης Δέλτα στην αύξηση είναι «δεδομένη» αλλά δεν είναι ο μόνος παράγοντας» είπε ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την επίσημη ενημέρωση της Πέμπτης.

«Αν δεν είχαμε την μετάλλαξη Δέλτα θα βλέπαμε πάλι αύξηση, όχι τόσο μεγάλη, αλλά θα βλέπαμε μια σημαντική αύξηση λόγω των κοινωνικών δραστηριοτήτων. Πόσο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπολογίζουμε, τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε η Δέλτα. Αυτή την στιγμή η αύξηση που βλέπουμε σε παγκόσμια κλίμακα συνδέεται με την Δέλτα.
Δεν έχουμε μόνο κρούσματα Δέλτα στην Ελλάδα. Άρα δεν μπορούμε να το αποδώσουμε αποκλειστικά και μόνο στην Δέλτα, αλλά σε ένα σημαντικό ποσοστό σχετίζεται με την Δέλτα» είπε χαρακτηριστικά ο Μαγιορκίνης.Ειδικότερα, όπως είπε καταγράφονται 52.000 διαγνώσεις ανά ημέρα και 870 θάνατοι ανά ημέρα. Την προηγούμενη εβδομάδα 33 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες έδειξαν επιδεινωμένη επιδημιολογική κατάσταση, ενώ κρισιμότερη όπως είπε είναι η κατάσταση σε Ισπανία, Η.Β και Πορτογαλία.

Πηγή: patrastimes.gr