Χαμηλή είναι και σήμερα η ποιότητα του αέρα πάνω από την Ελλάδα αλλά και γενικότερα πάνω τη Μεσόγειο λόγω των πολλών πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα.

Μέσω δορυφορικής εικόνας ορατού φάσματος που το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr επεξεργάστηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτη (5/8) αποκαλύπτεται η μετεωρολογική κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες μεγάλος αριθμός δασικών πυρκαγιών που βρίσκεται σε εξέλιξη, κυρίως σε Ελλάδα και Τουρκία, απελευθερώνει πολύ μεγάλες ποσότητες μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Ο καπνός παρασύρεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις εστίες των πυρκαγιών και φτάνει μέχρι τη Βόρεια Αφρική.

Παράλληλα, σύμφωνα με το meteo και όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων υψηλή είναι και η συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης πάνω από την περιοχή μας, η οποία συμβάλλει επίσης στη χαμηλή ποιότητα του αέρα. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας λόγω της υψηλής συγκέντρωσης μικροσωματιδίων και της υγρασίας παρατηρείται υγρά αχλύς και ομίχλη.

Σημαντική βελτίωση της ποιότητας του αέρα αναμένεται από την Παρασκευή με την ενίσχυση των βορειοδυτικών ανέμων που θα απομακρύνουν μεγάλη ποσότητα ρύπων.

Η δορυφορική εικόνα που δημοσίευσε το meteo

screen-10.43.36[05.08.2021]

Πηγή: patrastimes.gr