Καθώς μεγάλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης εισέρχονται στο φάσμα του lockdown και η ασάφεια αναφορικά με την πορεία της πανδημίας ενισχύεται, σύμφωνα με πληροφορίες οι εισηγήσεις των κυβερνητικών στελεχών, αφορούν σε στοχευμένα και εξειδικευμένα μέτρα εισοδηματικής στήριξης. Και τούτο όπως αναφέρει η εφημερίδα «Κεφάλαιο» που κυκλοφορεί ώστε να υπάρχουν επαρκή «πυρομαχικά» και για επόμενες κινήσεις αν οι περιορισμοί και η διάρκεια της πανδημίας λάβουν αρνητική τροπή.

Οι παρεμβάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι των χθεσινών συσκέψεων του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με πληροφορίες, βασίζονται στην εμπειρία που έχει σωρευθεί αλλά και στα εξατομικευμένα δεδομένα για το μέγεθος του πλήγματος που διαθέτει πλέον η ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ πιο μικρή θα είναι η έμφαση αυτή τη φορά σε αναστολές φορολογικών αλλά και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Και τούτο προκειμένου και να διατηρηθούν σε ένα επαρκές επίπεδο τα έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Αντιθέτως, κομβική παρέμβαση στο πεδίο της στήριξης των επιχειρήσεων θα είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Επιχειρείται να αναδειχθεί στο βασικό εργαλείο παροχής όχι μόνο δανείων αλλά και επιδοτήσεων στον επιχειρηματικό κόσμο.

Αναμένεται να αλλάξει μορφή στο 4ο κύκλο που θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο (με στοιχεία τζίρου έως και τον Οκτώβριο), αλλά και στους επόμενους κύκλους που θα ακολουθήσουν (ο 5ος γύρος θα αφορά στα εισοδήματα Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου). Για εταιρείες με μεγάλο πλήγμα ένα μέρος του ποσού δεν θα είναι χαμηλότοκο δάνειο του ελληνικού δημοσίου, αλλά μη επιστρεπτέα επιδότηση.

Προκρίνεται επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης του ενοικίου για επιχειρηματίες και για εργαζόμενους που πλήττονται από περιοριστικά μέτρα με ανάλογη πρόβλεψη και για τους φοιτητές. Συνοδεύεται από αντιστάθμισμα για τον ιδιοκτήτη τη μη φορολόγηση εισοδήματος που χάνει και την επιστροφή μέρους της απώλειας εισοδήματος.

Επανέρχονται επίσης οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για εργαζόμενους και επαγγελματίες και επεκτείνται το σχήμα ΣυνΕργασία. Βεβαίως, εντάσσονται στο νέο πακέτο οι παρεμβάσεις που ήδη εφαρμόζονται, περιλαμβανομένης της αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων έως το τέλος Απριλίου μαζί με ένα πλέγμα ρυθμίσεων για οφειλέτες που έχασαν δόσεις της ρύθμισής τους, της ρύθμισης 120 δόσεων για δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και των προβλέψεων για τις διαμαρτυρημένες επιταγές του τουριστικού κλάδου.

Στα σκαριά είναι και νέες πρωτοβουλίες, όπως είναι το πρόγραμμα επιδότησης της εστίασης για να αναπτύξει υπαίθριους χώρους, η προαγορά εισιτηρίων πολιτιστικών εκδηλώσεων και η οικονομική αποζημίωση τουριστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ για τις κενές θέσεις που υποχρεούνται να έχουν λόγο της πανδημίας. Επιπλέον επιταχύνονται οι άμεσες επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ σε πληγείσες εταιρείες, αλλά και τα δάνεια που απομένει να διατεθούν στην αγορά μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του εγγυοδοτικού προγράμματος της αναπτυξιακής τράπεζας.

Ειδική σημασία για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να προχωρά σε πακέτα νέων μέτρων έχει η πορεία των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα του Οκτωβρίου έδειξαν σημάδια ανάκαμψης, η οποία ωστόσο οφείλεται όχι μόνο στην πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών αλλά και στην καταβολή της διπλής δόσης του ΕΝΦΙΑ. Το Νοέμβριο η ένταση των περιορισμών προδικάζει υποχώρηση εσόδων αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Πηγή: patrastimes.gr