Το μυθιστόρημα της Αναστασίας Κορινθίου «Διάφανη ψυχή», που γράφτηκε την περίοδο του πρώτου lockdown και πραγματεύεται δεξιοτεχνικά το ευαίσθητο θέμα της γυναικείας κακοποίησης, λειτούργησε ως πηγή έμπνευσης για τον Γιάννη Αϊβάζη.

  • Από τον
    ΗΛΙΑ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑ

Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης έβαλε τη δημιουργική σφραγίδα του σε ένα βίντεο εμπνευσμένο από κείμενα και χαρακτήρες του βιβλίου της αγαπημένης συγγραφέα, το οποίο αναρτήθηκε χθες στο YouTube.

Η επιλογή της ημερομηνίας φυσικά δεν ήταν τυχαία, αφού η 25η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας σε Βάρος των Γυναικών. Δημιουργώντας λοιπόν μέσα από τη δική του ματιά τις πρώτες εικόνες από το μυθιστόρημα, ο Γιάννης Αϊβάζης έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα.

Η Μαρία Κορινθίου με τη συγγραφέα Αναστασία Κορινθίου

«Η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η πιο συχνή μορφή βίας προέρχεται από ερωτικό σύντροφο. Μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα ξυλοκοπηθεί ή θα βιαστεί. Το 55%-95% των θυμάτων δεν το καταγγέλλουν ποτέ» αναφέρεται στο τέλος του διάρκειας πέντε λεπτών και 34 δευτερολέπτων βίντεο, όπου λέγονται αλήθειες… με τα φώτα σβηστά.

Ο Γιάννης Αϊβάζης πρωταγωνιστεί σ’ αυτό δίνοντας μορφή στον κεντρικό ήρωα της «Διάφανης ψυχής». Δίπλα του εναλλάσσονται οι μορφές τεσσάρων γυναικών, τις οποίες υποδύονται η Μαρία Κορινθίου, η Μαρία Παπαφωτίου, η Τζούλι Τσόλκα, η Μαρία Εγγλεζάκη και η Μαρίλια Μητρούση, σε μια παραγωγή «κέντημα» της Aikor.

Μιλώντας στην «Espresso» γι’ αυτή την πρώτη οπτικοποίηση του μυθιστορήματός της, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, η Αναστασία Κορινθίου αναφέρει: «Είμαι πολύ χαρούμενη που ο Γιάννης Αϊβάζης επέλεξε τα κείμενά μου γι’ αυτό το υπέροχο βίντεο, που σκηνοθέτησε ο ίδιος, και ερμήνευσε τον Αλέξανδρό μου (πρωταγωνιστή του βιβλίου μου) για να περάσει τα μηνύματά του σε ό,τι αφορά την ημέρα αυτή, την 25η Νοεμβρίου, που όλοι φωνάζουμε “ΟΧΙ” στη βία κατά των γυναικών. Το φιλμ αυτό είναι ουσιαστικά η πρώτη οπτικοποιημένη μορφή του βιβλίου μου “Διάφανη ψυχή” και νομίζω ότι είναι… προφητικό για όλα όσα έρχονται πολύ σύντομα!»

Πηγή: espressonews.gr