Οι πρώτες καταγραφές της καταστροφής που αφήνει πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά στην Βόρεια Εύβοια έχουν ξεκινήσει.

Οι εικόνες από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας είναι σοκαριστικές και οι κάτοικοι μετρούν πλέον τις πληγές τους, αφού εκατοντάδες έχουν μείνει χωρίς σπίτι, άλλοι έχασαν την περιουσία τους ενώ χιλιάδες βρέθηκαν μακριά από τις εστίες τους για πολλές μέρες προκειμένου να γλυτώσουν από την πυρκαγιά.

«Περάσαμε πολύ δύσκολα, εφιαλτικά. Το σπίτι σώθηκε από μόνο του, εμείς δεν ήμασταν εδώ. Φύγαμε νύχτα. Η φωτιά έκαψε κάποια σπίτια. 20 σπίτια κάηκαν ολοσχερώς. Γυρίσαμε πίσω για να μαζέψουμε τα κομμάτια μας. Ακόμα προσπαθούμε να συνέλθουμε, δεν νομίζω ότι θα συνέλθουμε ποτέ», δήλωσε στη κάμερα του ΜΕGA κάτοικος της Κοκκινομηλιάς.

Κοπέρνικος: Ίσως έχουν καεί 700.000 στρέμματα
Την ίδια ώρα, συγκλονιστική είναι η φωτογραφία που δημοσίευσε η δορυφορική υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απεικονίζει το εύρος της πυρκαγιάς στην Εύβοια.

Στα 507.950 στρέμματα προσδιορίζει την καμένη έκταση στην Βόρεια Εύβοια το ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικών καταγραφών EFFIS, ενώ υπολογίζει ότι μπορεί να φτάσει τα 700.000. Πρόκειται για την μεγαλύτερη καταστροφή όλων των εποχών στην Ελλάδα από μία και μόνο πυρκαγιά.

Το εντυπωσιακό είναι ότι το σύστημα EFFIS προσδιόριζε την καμένη έκταση στα όρια Ηλείας-Αρκαδίας (ξεκίνησε από την Αρχαία Ολυμπία και κατακαίει την Γορτυνία) σε 150.150 στρέμματα που είναι δεύτερη μεγαλύτερη καταστροφή από πυρκαγιές στην χώρα μας αυτό το καλοκαίρι.

Ακολουθεί με 111.120 καμένα στρέμματα η φωτιά που κατέκαψε τη Λακωνία (στην ευρύτερη περιοχή του Γυθείου) και στην τέταρτη θέση η πύρινη λαίλαπα στην Αττική που αποψίλωσε συνολικά -σύμφωνα με το EFFIS- 84.540 στρέμματα δάσους.

Πηγή: patrastimes.gr