Στην πρώτη ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τη νέα χρονιά, ανακοινώθηκαν 597 κρούσματα κορονοϊού. Με δεδομένο ότι πιθανές συνέπειες από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά θα γίνουν εμφανείς πολύ αργότερα, ακόμα είναι αρκετά νωρίς να εκτιμήσει κάποιος αν οι γιορτές έχουν συμβάλλει σε πιθανή νέα έξαρση του ιού στη χώρα.

Παρά τη μερική σταθεροποίηση που παρατηρείται, ωστόσο, υπάρχουν αρκετές περιοχές που παρουσιάζουν υψηλό ιικό φορτίο και υπάρχει έντονη ανησυχία για τις επόμενες ημέρες. Σε αυτό το πλαίσιο, με γνώμονα πάντα και τις εισηγήσεις που κάνει η αρμόδια επιτροπή, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη έκτακτων μέτρων. Είναι «νωπές» άλλωστε οι αποφάσεις για σκληρά τοπικά lockdown στη Δυτική Αττική, στην Κοζάνη και στις Θεσπιές το τελευταίο διάστημα, μια τακτική που πιθανότατα θα τη δούμε να εφαρμόζεται και στη συνέχεια, μέχρι να υλοποιηθεί το σχέδιο «Ελευθερία», να εμβολιαστεί ο απαιτούμενος πληθυσμός και να υπάρξει ανοσία.

Με βάση τους αριθμούς και τα δεδομένα που δημοσιοποίησε, λοιπόν, ο ΕΟΔΥ, υπάρχουν περιοχές που είναι αρκετά δύσκολη κατάσταση. Πέρα από την Αττική που στο σύνολό της έχει 210 νέα κρούσματα, και τη Θεσσαλονίκη των 79 νέων κρουσμάτων, αλλά και της ανησυχητικής κατάστασης που «δείχνουν» τα λύματα, υπάρχουν περιοχές που «φλερτάρουν» με το σκληρό lockdown.

Κι αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς, δεν είναι ο απόλυτος αριθμός των κρουσμάτων. Ο δείκτης που τους προβληματίζει είναι αυτός που υπολογίζει τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Ο συγκεκριμένος αριθμός δείχνει και τη μεγαλύτερη διασπορά που μπορεί να υπάρχει σε μια κοινότητα, για αυτό και θεωρείται εξαιρετικά σημαντικός για τη λήψη μέτρων, έτσι ώστε να προβλεφθεί και να γίνει αποτροπή μεγαλύτερης έξαρσης του ιού.

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι η περιοχή της Κέας και της Κύθνου, που το τελευταίο 24ωρο είχε μόλις 1 κρούσμα, όμως, αυτό υπολογίζεται ως 25,57 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Αντίστοιχα στη Φλώρινα, όπου υπήρξαν 13 νέα κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα, αντιστοιχούν σε 25,28 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Και αυτές οι περιοχές, δεν είναι οι μοναδικές που «φλερτάρουν» με το ενδεχόμενο της επιβολής ενός σκληρού lockdown.

Αναλυτικά οι «κόκκινες» περιοχές:

Περιοχή Κρούσματα ανά 100.000
Ροδόπη 33,02
Κέα-Κύθνος 25,57
Φλώρινα 25,28
Λακωνία 23,56
Κοζάνη 20,64
Δυτική Αττική 16,16
Ξάνθη 15,28
Κιλκίς 11,19

Η γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

krousmata-simera6

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.817.705 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 593.422 δείγματα.

krousmata-simera8

Πηγή: patrastimes.gr