Στην κατά το δυνατόν στεγανοποίηση των νησιών από τη διασπορά του κορονοϊού επικεντρώνει τις δυνάμεις της η κυβέρνηση, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα έχει κυριαρχήσει στη χώρα μας προκαλώντας ανησυχία στις υγειονομικές αρχές.

Στο μικροσκόπιο των ειδικών βρίσκονται η Ίος, η Πάρος, η Σαντορίνη, τα Χανιά το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, όπου οι μολύνσεις έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ κινήσεις γίνονται για να αρθεί την προσεχή Δευτέρα το πρώτο μίνι lockdown που επιβλήθηκε στη Μύκονο έχοντας ως αντίβαρο τους σαρωτικούς ελέγχους σε αεροδρόμια και λιμάνια αλλά και τη συμβολή των επιχειρηματιών στην επίσπευση των εμβολιασμών δίνοντας κίνητρα στους εργαζόμενους για να κλείσουν άμεσα ραντεβού για… «τσίμπημα».

Εν τω μεταξύ, τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή το πλαίσιο που αφορά στα πεδία της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής.

Το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει ενδελεχώς τις νομικές αλλά και τις πρακτικές διαστάσεις του θέματος, αναζητώντας προσεκτική διατύπωση, ιδίως στο κρίσιμο πεδίο των κυρώσεων, ωστόσο έχουν καθοριστεί πέντε γενικές κατευθύνσεις, οι οποίες είναι:

  1. Αναστολή μισθού για όσους βρίσκονται στη λίστα υποχρεωτικότητας αλλά αρνούνται τον εμβολιασμό τους, με την εν λόγω επίπτωση να αναφέρεται ως «αναστολή εργασίας» ή «άδεια άνευ αποδοχών».
  2. Επ’ αόριστον ισχύς της εν λόγω αναστολής, χωρίς χρονικό «ταβάνι» δηλαδή, αλλά για όσο διαρκεί ο πανδημικός κίνδυνος.
  3. Δεν προβλέπονται για τους ανεμβολίαστους ασφαλιστικές εισφορές, παρά μόνο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
  4. H κυβέρνηση επιμένει σε αποσύνδεση του μέτρου της υποχρεωτικότητας με τις απολύσεις
  5. Στον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες θα μπορούν να ζητούν ενημέρωση για τον εμβολιασμό ή μη των εργαζομένων τους.

Τα κριτήρια για λήξη συναγερμού στη ΜύκονοΣύμφωνα με πληροφορίες για να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα στο νησί των Ανέμων απαιτούνται δύο βασικές προϋποθέσεις:

α) να υπάρξουν σημάδια υποχώρησης του ιικού φορτίου και

β) να τηρούνται χωρίς εξαιρέσεις εφεξής όλα τα μέτρα προστασίας. Υπενθυμίζεται πως στο νησί έχει απαγορευτεί η μουσική στα καταστήματα εστίασης, ενώ έχει επιβληθεί και απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας 1 με 6 τη νύχτα.

Στο «κόκκινο» Πάρος, Σαντορίνη και Κρήτη

Έντονη κινητοποίηση από τους τοπικούς φορείς σε δημοφιλή νησιά επικρατεί τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα και να αποφευχθούν τα κορωνοπάρτι που ευθύνονται για τη διασπορά του κορωνοϊού, προκειμένου να αποφευχθεί το μίνι lockdown στο μοντέλο της Μυκόνου. Ο δήμαρχος της Πάρου, Μάρκος Κωβαίος κάλεσε κατοίκους και επαγγελματίες να δείξουν με το παράδειγμά τους στους επισκέπτες ότι όπως οι ίδιοι προστατεύουν την υγεία τη δική τους και των δικών τους ανθρώπων έτσι απαιτούν κι από εκείνους να κάνουν το ίδιο.

«Είναι υποχρέωση όλων μας να εξασφαλίσουμε μια ομαλή συνέχιση της τρέχουσας τουριστικής περιόδου στο νησί μας και μάλιστα λίγο πριν την κορύφωση της σεζόν να διαφυλάξουμε το κύρος της Πάρου και των κατοίκων της και να προστατεύσουμε την οικονομία του τόπου, το εισόδημα των επαγγελματιών, αλλά και τη ποιότητα της ζωής μας» είπε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σαντορίνης, Αντώνης Σιγάλας έχει απευθύνει προσκλητήριο υπευθυνότητας και συνέπειας σε όλες τις επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος, σε όλους τους κατόχους μέσων μαζικής μεταφοράς, δημόσιων και ιδιωτικών, σε όσους απασχολούνται με την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του νησιού. «Καλώ τον καθένα ξεχωριστά να περιφρουρήσει τη σωστή λειτουργία της επιχείρησής του και όλους μαζί να περιφρουρήσουμε την εικόνα και το μέλλον των νησιών μας» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: patrastimes.gr