Ούτε τα τοπικά lockdown στα νησιά με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο (με τελευταίο στο Ηράκλειο Κρήτης), ούτε η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα, ούτε όμως και οι φωτιές σάρωσαν τη χώρα επηρέασαν τις κρατήσεις από το εξωτερικό.

Ειδικότερα, οι προγραμματισμένες θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις την εβδομάδα από 16 έως 22 Αυγούστου φτάνουν τις 841 χιλιάδες- ο υψηλότερος αριθμός από την αρχή της φετινής τουριστικής περιόδου- σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων ταξιδιωτικών δεδομένων OAG, χωρίς να έχει σημειωθεί κάποια μεταβολή.

Μόνη εξαίρεση η Βόρεια Εύβοια, και στον εσωτερικό και στο ξένο τουρισμό. Για αυτή και την επόμενη εβδομάδα, όπως σημειώνουν επιχειρηματίες του νησιού, το 90% των κρατήσεων από τουρίστες έχουν ήδη ακυρωθεί. Υπενθυμίζεται ότι η Εύβοια είναι η πλέον πληγείσα περιοχή της χώρας, καθώς πάνω από 465.000 στρέμματα έγιναν στάχτη.

Μέχρι και την επόμενη εβδομάδα, οπότε καταγράφεται ο υψηλότερος όγκος επισκεψιμότητας, οι κρατήσεις κατά μέσο όρο σε όλη τη χώρα φτάνουν το 70%, ενώ αγγίζουν το 90% σε δημοφιλή νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, η Πάρος και νησιά του Ιονίου. Πολύ καλά εξελίσσονται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι πληρότητες και στους προορισμούς που είναι προσβάσιμοι οδικώς, όπως η Χαλκιδική και η Πελοπόννησος.
Last minute κρατήσεις
Το μεγάλο στοίχημα για τους επιχειρηματίες του τουρισμού είναι η ζήτηση να διατηρηθεί ζωντανή και το Σεπτέμβριο τουλάχιστον, αν και αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της πανδημίας και την πορεία των εμβολιασμών. Οι προβλέψεις αυτή τη στιγμή δεν είναι εύκολο να γίνουν, δεδομένου πως οι πλειονότητα των κρατήσεων είναι last minute.

Το επιδημιολογικό αποτύπωμα
Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, οι περισσότερες περιφερειακές ενότητες βρίσκονται στο επίπεδο 3 και κάποιες στο επίπεδο 4, ενώ ο δείκτης θετικότητας έχει ανέβει σημαντικά σε δημοφιλή τουριστικά νησιά, όπως η Κρήτη, η Νάξος, η Πάρος και η Τήνος. Η τάση στις περισσότερες περιφέρειες είναι αυξητική, όπως τονίζουν οι ειδικοί, όμως τα εισαγόμενα κρούσματα μέσω του τουρισμού εξακολουθούν να αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου, γύρω στο 0,59%, πράγμα που οφείλεται τόσο στον εμβολιασμό σημαντικού ποσοστού των τουριστών που έρχονται στη χώρα μας, όσο και στον αποτελεσματικό διαγνωστικό έλεγχο που γίνεται.

“Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι μέχρι στιγμής το στοίχημα του τουρισμού, που ήταν από τα μεγάλα στοιχήματα στην χώρα μας, φαίνεται ότι κερδίζεται και ελπίζω να συνεχιστεί στον ίδιο ρυθμό και στη συνέχεια τον Αύγουστο” είχε αναφέρει στην τελευταία ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος.

Πηγή: patrastimes.gr