Αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού με νέα κριτήρια στην Ελλάδα

Αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού με νέα κριτήρια στην Ελλάδα

Ο κατώτατος μισθός θα επηρεάζεται από αυτόματη αναπροσαρμογή που θα καθορίζεται με τέσσερα κριτήρια, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία για επαρκείς κατώτατους μισθούς. Πρώτον, θα λαμβάνεται υπόψη η αγοραστική δύναμη των μισθών, συνυπολογίζοντας το κόστος διαβίωσης. Δεύτερον, θα εξετάζεται το γενικό επίπεδο και η κατανομή των μισθών. Τρίτον, θα συνεκτιμάται ο ρυθμός αύξησης των μισθών. Τέλος, θα εξετάζονται τα μακροπρόθεσμα επίπεδα παραγωγικότητας.

Η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Εργασίας παρέδωσε το πόρισμά της στην υπουργό Νίκη Κεραμέως στις 8 Οκτωβρίου, το οποίο θα κοινοποιηθεί στους κοινωνικούς εταίρους. Αναμένονται διάλογοι πριν από την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, με σταδιακή μετάβαση στο νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού, που θα ακολουθεί το παράδειγμα της Γαλλίας.

Η προτεινόμενη αυτόματη αναπροσαρμογή θα γίνεται με συντελεστή που προκύπτει από την ετήσια μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή και το ποσοστό μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών. Εάν ο συντελεστής αυτός οδηγεί σε μείωση του κατώτατου μισθού, τότε δεν θα πραγματοποιείται αναπροσαρμογή.

Η οδηγία θέτει επίσης την ανάγκη αύξησης της κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας στο 80%, διότι το ποσοστό κάλυψης στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλό. Θα πρέπει να εκπονηθεί σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα επικαιροποιείται τουλάχιστον κάθε πέντε χρόνια. Αυτή η διαδικασία θα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και το σχέδιο θα κοινοποιείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η εφαρμογή της οδηγίας θα παρακολουθείται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα αξιολογεί την πρόοδο μέσω εκθέσεων από τα κράτη μέλη. Οι αναφορές θα περιλαμβάνουν στοιχεία όπως το ποσοστό κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις και το επίπεδο του νομοθετικά καθοριζόμενου κατώτατου μισθού.

Πηγή: tovima.gr