Αυξήσεις στα κέρδη σημείωσαν οι εταιρείες ύδρευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, κυρίως λόγω των καύσωνων και των παρατεταμένων περιόδων υψηλών θερμοκρασιών. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του έτους, η ΕΥΔΑΠ παρουσίασε αύξηση 57% στα κέρδη EBITDA, ενώ η ΕΥΑΘ σημείωσε αύξηση κατά 125,38%.
Στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ, η συνολική κατανάλωση νερού το πρώτο εξάμηνο του 2024 αυξήθηκε κατά 7,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Αυτή η αύξηση οφείλεται στις θερμότερες καιρικές συνθήκες και στην απουσία βροχοπτώσεων. Τα έσοδα από την παροχή νερού, καθώς και σχετικές υπηρεσίες, αναδείχθηκαν στα 8 εκατ. ευρώ (+8%).
Η ΕΥΑΘ κατέγραψε επίσης αύξηση στις πωλήσεις υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, φθάνοντας τα 36,8 εκατ. ευρώ από 34,8 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά, σημειώνοντας αύξηση 5,71%. Ο κύκλος εργασιών της εμφάνισε κυκλικότητα, με την αύξηση της κατανάλωσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Σημαντικό πρόβλημα λειψυδρίας ενδέχεται να αντιμετωπίσει η Αττική, καθώς η κατάσταση στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ έχει επιδεινωθεί. Η ΕΥΔΑΠ έχει ήδη προχωρήσει σε παρεμβάσεις, όπως η ενεργοποίηση εναλλακτικών πηγών υδροδότησης και προγραμματίζει έργα διαχείρισης ύδατος αξίας 400 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα, η ΕΥΑΘ δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει παρόμοια ζητήματα, καθώς οι κύριες πηγές υδροληψίας της βρίσκονται σε περιοχές λιγότερο ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η διαχείριση των τιμολογίων ύδατος θα είναι υπό την εποπτεία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Ενδεικτικά, προβλέπεται κλιμακωτή αύξηση των τιμολογίων βάσει του πληθωρισμού, ενώ η αναπροσαρμογή των τιμών θα περνά από έλεγχο και έγκριση της ΡΑΑΕΥ.
Απαραίτητος είναι και ο σχεδιασμός συγχωνεύσεων και εξαγορών για την ενίσχυση των παρόχων ύδατος, με στόχο τη μείωση του αριθμού τους σε 292, έναντι των 125 ΔΕΥΑ και 156 δήμων σήμερα.
Πηγή: tovima.gr