Αλλαγές στην ελληνική αγορά ηλεκτρικών συσκευών με την αποχώρηση της Siemens

Αλλαγές στην ελληνική αγορά ηλεκτρικών συσκευών με την αποχώρηση της Siemens

Ανατροπές στην αγορά ηλεκτρικών συσκευών φέρνει η κίνηση της BSH Home Appliances Group να διακόψει τη διανομή των λευκών συσκευών Siemens στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η BSH Οικιακές Συσκευές επιβεβαίωσε ότι οι κουζίνες, τα ψυγεία και τα πλυντήρια της μάρκας Siemens θα σταματήσουν να διατίθενται στα καταστήματα των δύο χωρών.

Η απόφαση αυτή έχει ως στόχο να αυξήσει την ευελιξία και τις οικονομίες κλίμακας της εταιρείας, καθώς η αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών φαίνεται να αντιμετωπίζει πτώση, με τις πωλήσεις των λευκών συσκευών να υποχωρούν κατά 18%-20%. Ειδικότερα, οι πωλήσεις στα προϊόντα ψύξης πλήττονται σημαντικά. Επιπλέον, η περσινή χρονιά είχε βελτιωθεί γι’ αυτές τις κατηγορίες των προϊόντων λόγω κρατικών επιδοτήσεων, οι οποίες είχαν αυξήσει τον τζίρο της αγοράς.

Η διάθεση των μικρών συσκευών Siemens, όπως σκούπες και καφετιέρες, θα συνεχιστεί προς το παρόν, αν και δεν αποκλείεται μια μελλοντική πλήρης απόσυρση της μάρκας από την αγορά. Το τμήμα επισκευής των συσκευών Siemens θα παραμείνει διαθέσιμο και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς με ανταλλακτικά.

Η BSH Οικιακές Συσκευές, που ελέγχει σημαντική μερίδα της αγοράς, παρουσίασε τον τζίρο της να ανέρχεται κοντά στα 191 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 1,6% σε σχέση με το 2022. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρεία κατέχει περίπου το 31% της αγοράς στις μεγάλες οικιακές συσκευές, ενώ στις μικρές οι πωλήσεις της είναι στο 19%.

Η παρουσία της Siemens στην ελληνική αγορά διαρκεί πάνω από 70 χρόνια και έχει διαμορφωθεί μέσα σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον από τη δεκαετία του ’50. Σημαντικές εξελίξεις συνέβησαν το 1977 όταν η BSH και η Siemens εξαγόρασαν το 60% της ΠΙΤΣΟΣ, και αργότερα δημιουργήθηκε η συνεργασία BSP.

Η BSH Οικιακές Συσκευές συνεχίζει να διακινεί άλλες μάρκες, όπως Bosch, Pitsos, Neff και Gaggenau, διατηρώντας ηγετική θέση στην αγορά.

Πηγή: tovima.gr