Αναδρομικά ΕΦΚΑ και νέες συντάξεις αναμένουν οι δικαιούχοι συνταξιούχοι στην Ελλάδα

Αναδρομικά ΕΦΚΑ και νέες συντάξεις αναμένουν οι δικαιούχοι συνταξιούχοι στην Ελλάδα

Αναδρομικά του ΕΦΚΑ θα λάβουν διπλοσυνταξιούχοι, ασφαλισμένοι με εισφορές παράλληλης ασφάλισης και όσοι είχαν άνω των 30 ετών ασφάλισης, καθώς η σύνταξή τους επανυπολογίσθηκε σύμφωνα με τα νέα ποσοστά του νόμου Βρούτση (ν.4670/2020). Αυτοί οι συνταξιούχοι θα δουν τις πληρωμές των αναδρομικών τους στο τέλος Οκτωβρίου. Ορισμένοι δικαιούχοι περιλαμβάνουν συνταξιούχους λόγω γήρατος με διαδοχική ασφάλιση, καθώς και εκείνους που εργάστηκαν μετά τη συνταξιοδότηση.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας επανυπολογισμού, οι συνταξιούχοι έλαβαν τις νέες, υψηλότερες συντάξεις που αναλογούν σε αυτούς. Για τους ασφαλισμένους που είχαν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, οι νέες συντάξεις διαμορφώθηκαν από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, αλλά άρχισαν να εισπράττουν τα αναδρομικά που φτάνουν έως και 48 μήνες, δεδομένου ότι οι βελτιώσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης ισχύουν από τον Οκτώβριο του 2019.

Η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου σχετικά με διεκδικήσεις 370.000 συνταξιούχων αναμένεται να κρίνει εάν αυτοί θα έχουν δικαίωμα να λάβουν 13η και 14η σύνταξη, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και επίδομα καλοκαιριού. Ενδέχεται η απόφαση να επηρεάσει μόνο το χρονικό διάστημα Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, και όχι ολόκληρη την περίοδο που αφορά τη δικαστική προσφυγή. Το οικονομικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αν εφαρμοστεί σε όλους τους συνταξιούχους, το κόστος θα ανέλθει σε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, ο επανυπολογισμός με τα νέα ποσοστά είναι καλύτερος για όσους διαθέτουν 30 χρόνια ασφάλισης. Για παράδειγμα, στα 35 χρόνια ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης αυξάνεται από 33,81% του νόμου Κατρούγκαλου σε 37,31% με τον νόμο Βρούτση. Στα 40 χρόνια, το ποσοστό αναπλήρωσης με τον Βρούτση φθάνει στο 50,01%, αντί 42,80% του προηγούμενου νόμου.

Ο ΕΦΚΑ εργάζεται για την επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων και οι συνταξιούχοι που δικαιούνται αναδρομικά αναμένεται να τα λάβουν σύντομα. Πηγή: tovima.gr