Αποφασιστική Μείωση Επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Αναζήτηση Σταθερότητας

Αποφασιστική Μείωση Επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Αναζήτηση Σταθερότητας

Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τρίτη συνεχόμενη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης είναι σημαντική, καθώς είναι η πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2011 που η ΕΚΤ προχωρά σε διαδοχικές μειώσεις. Με αυτή την απόφαση, το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων διαμορφώνεται στο 3,25%. Τα νέα μέτρα υιοθετούνται σε μια περίοδο όπου οι οικονομικές συνθήκες στη ζώνη του ευρώ έχουν επιδεινωθεί σε σχέση με την τελευταία συνεδρίαση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής.

Οι ανησυχίες γύρω από την οικονομική κατάσταση συμπληρώνονται από τον πληθωρισμό, ο οποίος τον Σεπτέμβριο υποχώρησε κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ, φθάνοντας το 1,8%. Σε ανακοίνωση της τράπεζας, αναφέρεται ότι η απόφαση βασίζεται σε επικαιροποιημένες εκτιμήσεις σχετικά με τις προοπτικές του πληθωρισμού και τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού, ενώ τονίζεται ότι η αποπληθωριστική διαδικασία προχωρά.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επηρεάζονται από πτωτικές εκπλήξεις στους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, ενώ οι χρηματοοικονομικές συνθήκες παραμένουν περιοριστικές. Παράλληλα, με την αποκλιμάκωση των επιτοκίων, η ΕΚΤ προγραμματίζει τις αλλαγές στα επιτόκια, τα οποία θα διαμορφωθούν σε 3,25% για τη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων, 3,40% για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης και 3,65% για τη διευκόλυνση οριακής χρηματοδότησης. Οι αλλαγές αυτές θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 23 Οκτωβρίου 2024.

Επιπλέον, το χαρτοφυλάκιο του Προγράμματος Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων (APP) θα μειώνεται με προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν θα επανεπενδύει πλέον τις πληρωμές κεφαλαίου από τους τίτλους που λήγουν. Σχετικά με το Πρόγραμμα Αγοράς Έκτακτης Ανάγκης για Πανδημία (PEPP), το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να διακόψει τις επανεπενδύσεις στο τέλος του 2024.

Η ΕΚΤ δηλώνει ότι οι μισθοί συνεχίζουν να αυξάνονται, διατηρώντας υψηλό τον εγχώριο πληθωρισμό. Ωστόσο, οι πιέσεις στο κόστος εργασίας αναμένονται να χαλαρώσουν σταδιακά. Το Διοικητικό Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη δέσμευση να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% και θα συνεχίσει να εφαρμόζει μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα για τις μελλοντικές αποφάσεις σχετικά με τα επιτόκια.

Αγορές και οικονομολόγοι αναμένουν την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ για περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας.

Πηγή: tovima.gr