Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. (ΔΕΗ) προχώρησε στην έκδοση μη εξασφαλισμένων ομολογιών πρώτης τάξης συνολικής ονομαστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ, με λήξη το 2031. Τα έσοδα από αυτή την προσφορά θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση έργων κεφαλαιακών δαπανών, καθώς και για την κάλυψη των δαπανών της διαδικασίας.
Η ΔΕΗ, γνωστή ως η κορυφαία εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αναμένεται να εισάγει τις ομολογίες στο χρηματιστήριο Euronext του Δουβλίνου, με ενδεχόμενη διαπραγμάτευση σε άλλες κατάλληλες αγορές στην ΕΕ. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι δεν είναι δυνατή η διασφάλιση της πραγματοποίησης της προσφοράς, ούτε του προαναφερθέντος ύψους.
Η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, εξυπηρετώντας περίπου 5,6 εκατομμύρια τελικούς πελάτες μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024. Επιπλέον, κατέχει το 51% του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε., ο οποίος είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του δικτύου διανομής στη χώρα. Στη Ρουμανία, είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας και ο δεύτερος σε όρους διαχείρισης δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, εξυπηρετώντας 3,2 εκατομμύρια πελάτες.
Οι διαχειριστές του βιβλίου της προσφοράς περιλαμβάνουν τις Citigroup Global Markets Europe AG, Goldman Sachs Bank Europe SE και HSBC Continental Europe ως διεθνείς συντονιστές, μαζί με διάφορες τράπεζες που λειτουργούν ως συνδιαχειριστές του βιβλίου προσφορών. Το roadshow της προσφοράς θα ξεκινήσει στις 21 Οκτωβρίου 2024.
Η ΔΕΗ έχει μακρά ιστορία στην Ελλάδα, παίζοντας καίριο ρόλο στον εξηλεκτρισμό της χώρας για περισσότερα από 70 χρόνια. Η μετοχή της διαπραγματεύεται στην Κύρια (Ρυθμιζόμενη) Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με κεφαλαιοποίηση περίπου 4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στις 30 Ιουνίου 2024.
Πηγή: tovima.gr