ΔΕΗ: Νέα στρατηγική συμφωνία για την εξαγορά ΑΠΕ και ενίσχυση του αιολικού χαρτοφυλακίου της

ΔΕΗ: Νέα στρατηγική συμφωνία για την εξαγορά ΑΠΕ και ενίσχυση του αιολικού χαρτοφυλακίου της

Νέο συμβόλαιο συνεργασίας ανακοίνωσε η ΔΕΗ με τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά, το οποίο περιλαμβάνει την εξαγορά χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που προβλέπει την εγκατεστημένη ισχύ 66,6MW σε λειτουργία καθώς και την ανάπτυξη έργων με ισχύ έως 1,7GW. Επιπλέον, η ΔΕΗ θα αποκτήσει ποσοστό 20% στην εταιρεία Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Α.Ε., που αναπτύσσει μονάδα φυσικού αερίου (CCGT) ισχύος 840MW και στην οποία ήδη κατέχει πλειοψηφικό ποσοστό.

Η συμφωνία περιλαμβάνει 2 αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 43,3MW, που βρίσκονται σε λειτουργία στη νότια Εύβοια και τη Λακωνία, καθώς και φωτοβολταϊκά πάρκα που συνοδεύουν τη συμφωνία με ισχύ 23,3MW. Η συνολική αξία της συναλλαγής ανέρχεται σε €111 εκατ., με EV/EBITDA 7,2x. Η ΔΕΗ επίσης εξαγοράζει έργα ΑΠΕ υπό ανάπτυξη με συνολική ισχύ 1,7GW και τίμημα €106 εκατ.

Η απόκτηση της συμμετοχής στην Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Α.Ε. έναντι €27 εκατ. επιτρέπει στη ΔΕΗ να αυξήσει το μερίδιό της στο 71%, εξασφαλίζοντας καταστατική πλειοψηφία. Ο σταθμός αυτός αποτελεί στρατηγικό σημείο για την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η στρατηγική αυτή ενδυναμώνει τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ προς τις Ανανεώσιμες Πηγές, δεδομένου ότι μέχρι το 2026 ελπίζει να διπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ στα 8,9GW. Θεωρείται ότι το 68% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος θα αποτελείται από ΑΠΕ, μέσω συνεργασιών και επενδύσεων στην ελληνική και τη ρουμανική αγορά.

Η κίνηση αυξάνει την ποικιλία του ενεργειακού μείγματος, με έμφαση στην αιολική ενέργεια, που διαφοροποιεί τον τομέα ενέργειας της ΔΕΗ από την εξάρτησή της από λιγνίτη. Με τη στρατηγική αυτή, αναμένεται και σημαντική μείωση στις εκπομπές CO2 έως το 2026.

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας τριετίας, η ΔΕΗ προσπαθεί να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση και τη στρατηγική απολιγνιτοποίησης. Με την ολοκλήρωση αυτών των συμφωνιών, ενισχύεται η δέσμευσή της προς τους στόχους βιωσιμότητας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ θα συνεχίσει την οργανική ανάπτυξη και τις στρατηγικές συνεργασίες για την επιτυχία των επενδυτικών της πλάνων, συμπληρώνοντας έτσι το χαρτοφυλάκιό της με έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Πηγή: tovima.gr