Δημοσιεύθηκε Νέα Πλατφόρμα για την Εξαγορά Καταπατημένων Δημοσίων Ακινήτων

Δημοσιεύθηκε Νέα Πλατφόρμα για την Εξαγορά Καταπατημένων Δημοσίων Ακινήτων

Από σήμερα, η νέα ψηφιακή πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης δέχεται αιτήσεις για την εξαγορά καταπατημένων δημοσίων ακινήτων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προχωρήσουν στην υποβολή των αιτήσεών τους με προϋποθέσεις, καθώς το τίμημα εξαγοράς μπορεί να φτάσει ακόμα και το 20% της αντικειμενικής αξίας και να καταβληθεί σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ.

Η διαδικασία ξεκινά με τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για ακίνητα που βρίσκονται στις περιφερειακές ενότητες όπως η Αιτωλοακαρνανία, η Αρκαδία και άλλες, με προθεσμία έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2025. Στις 31 Οκτωβρίου 2024, η πλατφόρμα θα ανοίξει και για τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες με αντίστοιχη προθεσμία υποβολής έως τις 31 Οκτωβρίου 2025.

Οι αιτούντες μπορούν να εισέλθουν στην πλατφόρμα χρησιμοποιώντας τους κωδικούς TaxisNet. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για υποβολή αίτησης από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, το οποίο θα πρέπει να καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα. Η πρόσβαση στην πλατφόρμα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης https://aeda.apps.gov.gr.

Για να υποβάλει κάποιος αίτηση εξαγοράς, απαιτείται η αδιάκοπη κατοχή του δημοσίου ακινήτου για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Η αίτηση προϋποθέτει την καταβολή παραβόλου 300 ευρώ, το οποίο μπορεί να συμψηφιστεί με το τίμημα ή να επιστραφεί σε περίπτωση απόρριψης.

Η διαδικασία ελέγχου της αίτησης περιλαμβάνει τρία στάδια: τον έλεγχο πληρότητας από τη Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας, τον ουσιαστικό έλεγχο από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία και την πιστοποίηση συνδρομής προϋποθέσεων από την ειδική Επιτροπή.

Οι αιτούντες πρέπει να καταθέσουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά, όπως στοιχεία σχετικά με το δημόσιο ακίνητο, προσωπικά στοιχεία και βεβαιώσεις. Το τίμημα θα είναι το 100% της αντικειμενικής αξίας, αλλά προβλέπονται εκπτώσεις ανάλογα με την προσωπική κατάσταση του αιτούντος. Οι δόσεις μπορούν να είναι εφάπαξ με έκπτωση 10% ή να εξοφληθούν σε έως 60 άτοκες δόσεις.

Πηγή: tovima.gr