Ελλάδα Σεπτεμβρίου Πληθωρισμός Στο Τρία Τοις Εκατό

Ελλάδα Σεπτεμβρίου Πληθωρισμός Στο Τρία Τοις Εκατό

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ανήλθε στο 3% το Σεπτέμβριο, ελαφρώς μειωμένος από το 3,2% του Αυγούστου. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές υπήρξαν αυξημένες κατά 1,7%, με την Πορτογαλία και την Ιταλία να ακολουθούν με 1,2%. Παρά την πτώση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 1,8% τον Σεπτέμβριο (από 2,2% τον Αύγουστο), οι συνθήκες στην Ελλάδα παραμένουν δύσκολες.

Ο δομικός δείκτης που αποκλείει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων διεμορφώθηκε στο 2,7% στην ευρωζώνη, ελαφρώς μειωμένος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σημαντική μείωση παρατηρείται στον τομέα της ενέργειας, που έφτασε το -6%, ενώ τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά παρέμειναν σταθερά.

Στη Γερμανία, ο εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή υποχώρησε στο 1,8% τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερα από το αναμενόμενο, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν 1,9%. Ο δομικός πληθωρισμός στην ίδια χώρα διαμορφώθηκε στο 2,7% τον Σεπτέμβριο. Η τελευταία φορά που ο πληθωρισμός στη Γερμανία βρέθηκε κάτω από 2% ήταν τον Φεβρουάριο του 2021.

Στη Γαλλία, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 1,5%, κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους ενέργειας, ενώ στην Ισπανία κατέγραψε 1,7%. Τα στοιχεία δείχνουν ότι και στις δύο χώρες οι αναλυτές είχαν αναμένει υψηλότερες μετρήσεις. Στην Ιταλία, ο πληθωρισμός μειώθηκε κάτω από το 1%, με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να διαμορφώνεται στο 0,8% τον Σεπτέμβριο.

Η κατάσταση υπογραμμίζει την πίεση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε επιταχύνοση των μειώσεων των επιτοκίων.

Πηγή: tovima.gr