Ελληνική Οικονομία Στρατηγική Ανάπτυξης και Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2025-2028

Ελληνική Οικονομία Στρατηγική Ανάπτυξης και Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2025-2028

Ενημερωτικό σημείωμα για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Πρόγραμμα 2025-2028 εξέδωσε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα από τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και αναμένεται να συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Το πρόγραμμα, με κεντρικό μήνυμα «Μείωση του χρέους, ανάπτυξη, αύξηση εισοδημάτων», περιέχει σημαντικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία την επόμενη τετραετία.

Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο, οι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένονται σταθερά υψηλοί στην ΕΕ. Το δημόσιο χρέος θα σημειώσει σημαντική πτώση από 153,7% το 2024 σε 133,4% έως το 2028, ενώ η ανεργία θα μειωθεί στο 8,5% το 2028, από 17,9% το 2019. Οι μισθοί, και ειδικότερα ο κατώτατος, θα αυξηθούν από 830 ευρώ σήμερα στα 950 ευρώ το 2027.

Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες παρέχουν στη κυβέρνηση τη δυνατότητα να αυξήσει τις δαπάνες, με περιορισμούς που εξαρτώνται από την υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων και την αποκοπή της φοροδιαφυγής. Οι εκτιμήσεις δείχνουν μέσο δημοσιονομικό περιθώριο έως 1 δισ. ευρώ ετησίως για πρόσθετες πολιτικές ή μέτρα κοινωνικής πολιτικής.

Η αναλογία των αναβαλλόμενων τόκων από τα δάνεια του δεύτερου μνημονίου δεν αναμένεται να επηρεάσει τις κατηγορίες του χρέους ή τις χρηματοδοτικές ανάγκες. Παράλληλα, οι διαρθρωτικές αλλαγές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αφορούν τις κοινωνικές πολιτικές, το δημογραφικό και την υγεία, με στόχο την ευημερία και τη στήριξη των πολιτών.

Η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα, είναι σε θέση να επιτύχει λογικά πρωτογενή πλεονάσματα, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια της μείωσης του χρέους. Οι οικονομικές πολιτικές και οι διαρθρωτικές αλλαγές αναμένεται να οδηγήσουν σε μία σειρά θετικών εξελίξεων, βελτιώνοντας τις συνθήκες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Πηγή: tovima.gr