Ο κατώτατος μισθός θα αναθεωρηθεί με τη χρήση ενός μαθηματικού τύπου που θα συνυπολογίζει διάφορους παράγοντες, όπως η αγοραστική δύναμη και το επίπεδο παραγωγικότητας. Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, ανέφερε ότι η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού θα επηρεαστεί από την οικονομική κατάσταση της χώρας, με στόχο να διασφαλιστεί ότι ο μισθός δεν θα μειωθεί, ανεξαρτήτως των συνθηκών.
Σύμφωνα με το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής, η αύξηση θα βασίζεται σε τέσσερις κύριους δείκτες: την αγοραστική δύναμη των μισθών σε συνάρτηση με το κόστος διαβίωσης, το γενικό επίπεδο και την κατανομή των μισθών, τον ρυθμό αύξησης των μισθών, καθώς και τα μακροπρόθεσμα επίπεδα παραγωγικότητας. Έως το 2027, υπάρχει προγραμματισμός για άνοδο του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ, από τα 830 ευρώ που είναι σήμερα.
Δεδομένης της μείωσης της ανεργίας από το 18% το 2019 στο 9% σήμερα, η υπουργός τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης και της προετοιμασίας του εργατικού δυναμικού για τις ανάγκες της αγοράς. Οι προσπάθειες περιλαμβάνουν την προώθηση δεξιοτήτων σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι ψηφιακές τεχνολογίες. Επίσης, η ΔΥΠΑ θα προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα για επαγγέλματα που έχουν αυξημένη ζήτηση.
Η Κεραμέως υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για την επαναπατρισμό Ελλήνων που έχουν μεταναστεύσει, συμπεριλαμβανομένων ειδικών φορολογικών ελαφρύνσεων για τους επιστρέφοντες. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην επικείμενη αύξηση συντάξεων από την 1/1/2025 και στα θετικά αποτελέσματα που αναμένονται το Νοέμβριο σχετικά με την ακριβή αύξηση που θα προκύψει.
Οι διαβουλεύσεις του Υπουργείου Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους θα συνεχιστούν, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι αλλαγές θα είναι επωφελείς για τους εργαζομένους και θα αντανακλούν τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Πηγή: tovima.gr