Εφησυχασμένες φαίνεται να είναι οι αγορές πετρελαίου, σύμφωνα με αναλυτές, παρά τους κινδύνους που προκύπτουν από την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. Οι αναλυτές προειδοποιούν, ωστόσο, ότι οι προοπτικές μπορεί να οδηγήσουν τα futures του πετρελαίου να φθάσουν μέχρι και τα 200 δολάρια το βαρέλι.
Το Ιράν, ως μέλος του ΟΠΕΚ, κατέχει σημαντική θέση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, με εκτιμήσεις ότι περίπου το 4% της παγκόσμιας προσφοράς θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο αν οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του πλήττονταν. Είναι αποδεκτό ότι η χώρα αντιπροσωπεύει γύρω στο 5% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.
Προβλέπεται ότι ο αντίκτυπος θα είναι έντονος αν το Ισραήλ αποφασίσει να πλήξει ιρανικά διυλιστήρια, ως αντίποινα για την πρόσφατη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους από την Τεχεράνη. Όπως αναφέρει ο Bjarne Schieldrop, επικεφαλής αναλυτής στη σουηδική τράπεζα SEB, η διατάραξη στις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά, «αναγκάζοντας τις εξαγωγές να μειωθούν κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια».
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αγορά σχετίζεται με το ενδεχόμενο του κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ. Σύμφωνα με τον Άντι Λίποου, πρόεδρο της Lipow Oil Associates, αν συμβεί αυτό, οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να εκτιναχθούν κατά 30 δολάρια το βαρέλι και θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 100 δολάρια.
Οι αγορές παρακολουθούν στενά τη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο και την εκδίωξη του αρχηγού της Χεζμπολάχ, γεγονός που δεν φαίνεται προς το παρόν να έχει αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αντίδραση του Ισραήλ είναι αναπόφευκτη και πιθανότατα θα συμβεί σύντομα.
Η κατάσταση συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία μεταξύ των επενδυτών, με τις αγορές να επιδεικνύουν μια αίσθηση εφησυχασμού, παρά τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις. Η Amrita Sen, διευθύντρια ερευνών της Energy Aspects, σημειώνει ότι η τρέχουσα κατάσταση της αγοράς είναι πιο εντυπωσιακή σε σχέση με προηγούμενες κρίσεις.
Πηγή: tovima.gr