Φθηνότερες επιλογές στον τομέα του τυριού κερδίζουν έδαφος στην Ελλάδα, με πολλά νοικοκυριά να προτιμούν λευκό τυρί που παράγεται από οικονομικό, σε πολλές περιπτώσεις εισαγόμενο γάλα, καθώς και από φθηνά εισαγόμενα τυριά όπως η gouda. Συνεχώς αναζητούν εναλλακτικές έναντι της ακριβής φέτας ΠΟΠ, η οποία παράγεται με πρόβειο και γίδινο γάλα ελληνικής προέλευσης, ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της κουλτούρας μας.
Η κατανάλωση φέτας έχει μειωθεί δραματικά, με τους Έλληνες να μειώνουν την κατανάλωση της κατά πάνω από 70%. Ο Στέλιος Σαράντης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος, Τυράς), επισημαίνει ότι η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται και στην πρόσφατη χαρτογράφηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία δείχνει την πτώση του όγκου πωλήσεων φέτας, από περίπου 85% στην αρχή της περιόδου 1/2/23-31/6/2024, στο 79% στο τέλος της.
Η ελληνική φέτα, ενώ η εσωτερική κατανάλωσή της έχει περιοριστεί σε μόλις 30 χιλιάδες τόνους, πλέον σχεδόν 90 χιλιάδες τόνοι εξάγονται, με τις εξαγωγές της να συνεχίζουν να αυξάνονται. Για το 2024, οι εξαγωγές αναμένονται να καταγράψουν αύξηση 6%, με το πρώτο εξάμηνο του έτους να δείχνει άνοδο 7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Σημαντική είναι επίσης η επίδραση της ακρίβειας στις διατροφικές επιλογές των καταναλωτών. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ανατιμήσεις στα τυριά από το 2021 έως το 2023 έφτασαν το 39,3%, και αν και το 2024 υπήρξε μια μικρή μείωση, η φέτα παραμένει τουλάχιστον 30% ακριβότερη από ότι στις αρχές του 2022.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Κυπριακές οικογένειες προτιμούν επίσης φθηνά εισαγόμενα προϊόντα, όπως το grill cheese, αντί για το παραδοσιακό χαλλούμι ΠΟΠ. Το χαλλούμι έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά εξαγώγιμα προϊόντα της Κύπρου, με το 97% της παραγωγής του να διατίθεται στο εξωτερικό. Το 2023, η παραγωγή του ανήλθε στους 43.000 τόνους, με συνολική αξία αγοράς 300 εκατομμυρίων ευρώ.
Η κατάσταση αυτή αποτυπώνει όχι μόνο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εγχώριοι προμηθευτές, αλλά και τις αλλαγές στις συνήθειες κατανάλωσης που προέρχονται από τις παγκόσμιες τάσεις. Οι εξελίξεις αυτές θέτουν προκλήσεις για τον αγροδιατροφικό τομέα της Ελλάδας και της Κύπρου.
Πηγή: tovima.gr