Η Ανάκαμψη και η Ανάπτυξη των Ελληνικών Γαλακτοπωλείων Μέσα από Παραδοσιακές Συνταγές και Υψηλή Ποιότητα

Η Ανάκαμψη και η Ανάπτυξη των Ελληνικών Γαλακτοπωλείων Μέσα από Παραδοσιακές Συνταγές και Υψηλή Ποιότητα

Ρυζόγαλα, κρέμες βανίλια ή σοκολάτα, γιαούρτια με πέτσα, κεφίρ, κρεμοζελέ, γίδινο βούτυρο, φρέσκο παγωτό και παραδοσιακά γλυκά με βάση το γάλα αποτελούν μερικά από τα προϊόντα που προσφέρουν τα μοντέρνα γαλακτοπωλεία. Αυτά τα καταστήματα εξακολουθούν να ευημερούν παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και την αυξανόμενη δημοτικότητα των φυτικών ροφημάτων και επιδορπίων. Με έμφαση στη νοσταλγία, υψηλή ποιότητα πρώτων υλών (χρησιμοποιώντας αποκλειστικά φρέσκο ελληνικό γάλα) και παραδοσιακές συνταγές, πολλά από αυτά τα γαλακτοπωλεία έχουν εξελιχθεί σε αλυσίδες, ενώ μερικά παραδοσιακά καταστήματα διατηρούν τη θέση τους.

Η εταιρεία γαλακτοκομικών Στάμου, με ιδιοκτήτρια από το 2018 τη Γιώτης, είναι ένας από τους βασικούς παίκτες στην Αττική, με δίκτυο 23 γαλακτοπωλείων. Ιδρύθηκε πριν από 60 χρόνια και έχει καταγράψει αύξηση τζίρου το 2023, φτάνοντας τα 30,59 εκατ. ευρώ από 29,48 εκατ. ευρώ το 2022. Τα προ φόρων κέρδη της ανήλθαν σε 207 χιλ. ευρώ, βελτιωμένα από ζημίες της προηγούμενης χρονιάς. Η εταιρεία παράγει μια ποικιλία προϊόντων, περιλαμβάνοντας γάλα, γιαούρτια και επιδόρπια, και έχει επενδύσει σε βελτιώσεις και νέα μηχανήματα.

Από την άλλη, η εταιρεία Γαλακτοκομικά Προϊόντα Δημητρίου, ιδρυθείσα το 1969, διαθέτει 11 γαλακτοπωλεία με στόχο τζίρο 9,5 εκατ. ευρώ για φέτος. Επενδύει στη μείωση του λειτουργικού κόστους και την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Το 2023, η Δημητρίου κατέγραψε κύκλο εργασιών 9,19 εκατ. ευρώ, με κέρδη μετά φόρων 85.535 ευρώ.

Ο όμιλος Βενέτη δραστηριοποιείται στην αγορά μέσω της Cremeria Veneti, δρομολογώντας ένα νέο concept που περιλαμβάνει gelateria, γαλακτοπωλείο και ζαχαροπλαστείο. Ο νέος ιδιοκτήτης, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, προγραμματίζει επενδύσεις περίπου 10 εκατ. ευρώ με σκοπό την ανάπτυξη της εταιρείας.

Η Βάρσος Κηφισιά ΑΕ είναι παλιά γνώριμη στην αγορά, προσφέροντας γάλα σε ποτήρι από το 1892. Ο κύκλος εργασιών της για το 2023 αυξήθηκε κατά 24,92%, φτάνοντας τα 2,89 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 97,16% στα 394.761 ευρώ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι γαλακτοβιομηχανίες συνεχίζουν να αναπτύσσονται, κρατώντας ζωντανή την παράδοση και προσφέροντας προϊόντα υψηλής ποιότητας στους καταναλωτές. Πηγή: tovima.gr