Στο νέο οικονομικό τοπίο της Ελλάδας, οι τάσεις που διαφαίνονται σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων αναμένεται να ενισχύσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Με τη στήριξη των σχεδίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για επιτάχυνση της νομισματικής χαλάρωσης, η ελληνική οικονομία μπορεί να ελπίζει σε έναν αναπτυξιακό κύκλο. Οι τελευταίες προβλέψεις δείχνουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε δύο μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους, με πιθανές επιπλέον μειώσεις αρχές του 2025, ανάλογα με την πορεία του ευρωπαϊκού πληθωρισμού και της γερμανικής οικονομίας που ταλανίζεται από ύφεση.
Τα μηνύματα από τη Φρανκφούρτη υποδεικνύουν ότι οι οικονομικές συνθήκες δημιουργούν μια ευνοϊκή ατμόσφαιρα για την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις, καθώς η μείωση του κόστους δανεισμού θα βελτιώσει τη χρηματοδότηση. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), το οποίο αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,2% φέτος και 2,3% το 2025, παρά τις προκλήσεις από τυχόν στασιμότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Η βιομηχανική παραγωγή ήδη εμφανίζει σημαντική αύξηση, με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ να δείχνουν ενίσχυση 6,7% το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2024, γεγονός που αποδεικνύει την ανάκαμψη του τομέα μετά από τη κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. Οι θετικές εξελίξεις καταγράφονται κυρίως στους τομείς παραγωγής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως είναι η παραγωγή χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων, καθώς και σε παραδοσιακούς κλάδους, όπως η βιομηχανία καπνού και ποτοποιίας.
Συνολικά, αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν ελπίδες για μια βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, διευκολύνοντας την ανάκαμψη και τον μετασχηματισμό της. Η ανάπτυξη αυτή συνιστά ένα αντίβαρο στην ενδεχόμενη επιδείνωση που μπορεί να προκύψει από εξωτερικούς παράγοντες.
Πηγή: tovima.gr