Η Συνταγματικότητα των Μπόνους Δόμησης και οι Επιπτώσεις στην Αστική Ανάπτυξη

Η Συνταγματικότητα των Μπόνους Δόμησης και οι Επιπτώσεις στην Αστική Ανάπτυξη

Τη συνταγματικότητα των μπόνους δόμησης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) εξετάζει το νομικό «οπλοστάσιο» που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενόψει της θεαματικής δίκης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Η συγκεκριμένη μελέτη προσφέρει επιχειρήματα υπέρ της διατήρησης των «ευεργετημάτων» που παρέχουν επιπλέον ύψος και τετραγωνικά στα κτίρια, ενώ ταυτόχρονα απαντά στις αντιρρήσεις από δήμους, επιστημονικούς φορείς και πολίτες. Η αναμέτρηση αυτή θεωρείται η σημαντικότερη των τελευταίων ετών για το μέλλον των ελληνικών πόλεων, και οι ανώτατοι δικαστές αναμένεται να εκδώσουν την απόφασή τους πριν το τέλος του έτους.

Η μελέτη-έκθεση των 506 σελίδων του ΥΠΕΝ, η οποία υποβλήθηκε την περασμένη Δευτέρα στο ΣτΕ, υποστηρίζει ότι τα κίνητρα δόμησης του ΝΟΚ είναι απαραίτητα για την προσαρμογή της πόλης στην κλιματική αλλαγή και για την ενεργειακή μετάβαση, όπως και οι προηγούμενοι κανονισμοί. Ο ΝΟΚ, που τέθηκε σε εφαρμογή το 2012, προσφέρει κίνητρα για αύξηση συντελεστή δόμησης και ύψους κτιρίων, σε αντάλλαγμα την απόσυρση παλαιών κρατικών κτιρίων, προάγοντας την ανάπτυξη κλιματικά ουδέτερων πόλεων.

Όσον αφορά τα κίνητρα για κτίρια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, η επιστημονική ομάδα του ΥΠΕΝ επισημαίνει ότι η μείωση κατανάλωσης ενέργειας κατά 66% είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί η αύξηση δόμησης. Τα οφέλη από τη σύγκριση ενεργειακής κατανάλωσης μεταξύ κτιρίων και η εκτίμηση εξοικονόμησης ενέργειας, η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι 39.900 κιλοβατώρες ετησίως για μεγάλα κτίρια, έρχονται να ενισχύσουν την θέση υπέρ των μπόνους δόμησης.

Επιπλέον, η Διοίκηση οφείλει να έχει περιορισμούς στη συνδυαστική χρήση ορισμένων κριτηρίων δόμησης, προκειμένου να μην αλλοιωθεί η φυσιογνωμία των γειτονιών και η εικόνα των πόλεων. Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) προτάσσει ότι οι κινήσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των όρων διαβίωσης των πολιτών και ζητά περιορισμούς στα κίνητρα του ΝΟΚ, αναδεικνύοντας την ανάγκη για τήρηση του πολεοδομικού σχεδιασμού.

Η μελέτη του ΥΠΕΝ παράλληλα υπογραμμίζει την αρχιτεκτονική ελευθερία που προσφέρουν διατάξεις του ΝΟΚ, όπως η εξαιρέσεις κλειστών εξώστων και άλλων πρόσθετων στοιχείων δόμησης από τους υπολογισμούς. Ωστόσο, ζητείται να υπάρχουν τακτικές αναθεωρήσεις του συστήματος, προκειμένου να διασφαλίζεται η ορθή εφαρμογή του νόμου.

Πηγή: tovima.gr