Μεγάλη Απάτη με Εμπλεκόμενους Επιχειρηματία και Πολιτικό Δημιουργεί Σκάνδαλο στη Βόρεια Ελλάδα

Μεγάλη Απάτη με Εμπλεκόμενους Επιχειρηματία και Πολιτικό Δημιουργεί Σκάνδαλο στη Βόρεια Ελλάδα

Μία μεγάλη απάτη τύπου – καρουζέλ έχει αποκαλυφθεί στη Βόρεια Ελλάδα, όπου εμπλέκονται ένας επιχειρηματίας, πρώην πολιτικός και ένας αξιωματικός της ΕΛΑΣ. Οι συγκεκριμένοι άτομα φέρονται να έχουν προκαλέσει ζημία ύψους 35 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο μέσω εικονικών συναλλαγών ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πολυσέλιδο πόρισμα 350 σελίδων από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, η υπόθεση ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Οι εμπλεκόμενοι περιλαμβάνουν και έναν κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος με πολιτική προϊστορία.

Ο επιχειρηματίας, σε συνεργασία με ένα στενό συγγενικό του πρόσωπο, διαχειριζόταν εταιρείες – «φαντάσματα» σε Ελλάδα, Βουλγαρία και άλλες χώρες, υλοποιώντας εικονικές συναλλαγές. Έτσι, είτε εισέπραττε ανύπαρκτο ΦΠΑ είτε παρέλειπε να καταβάλει φόρους.

Το πόρισμα αποκαλύπτει ότι ο επιχειρηματίας είχε λάβει δάνεια από τη τράπεζα, την οποία διοικούσε ο άλλος εμπλεκόμενος, χωρίς να πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις. Αντάλλαγμα για αυτά τα δάνεια, ο επιχειρηματίας φέρεται να βοήθησε τον τραπεζίτη να νομιμοποιήσει παράνομα κεφάλαια ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ουδέποτε δηλώθηκαν.

Επιπλέον, στην ίδια υπόθεση υπάρχει εμπλοκή ενός εν ενεργεία αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. από τη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος παρείχε βοήθεια στον επιχειρηματία, πιστοποιώντας το γνήσιο της υπογραφής του και διευκολύνοντας συναλλαγές που ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ.

Η έρευνα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες επιβεβαίωσε ότι οι εμπλεκόμενοι ευθύνονται για ζημία στο Δημόσιο ύψους 35 εκατ. ευρώ μέσω των εικονικών αυτών συναλλαγών.

Πηγή: tovima.gr