Μείωση Δόσεων Δανείων για Χιλιάδες Δανειολήπτες στην Ευρωζώνη

Μείωση Δόσεων Δανείων για Χιλιάδες Δανειολήπτες στην Ευρωζώνη

Από τον ερχόμενο μήνα, χιλιάδες δανειολήπτες θα δουν τις δόσεις των δανείων τους να μειώνονται, αποτέλεσμα της πρόσφατης απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ έχει μειωθεί στο 3,25%, σε σύγκριση με το 4% που ίσχυε μέχρι τον περασμένο Μάιο. Οι αναλυτές προβλέπουν ακόμη μία μείωση κατά 25 μονάδες βάσης το Δεκέμβριο, με στόχο να φτάσει το 3%. Υπάρχουν ακόμα εκτιμήσεις για περαιτέρω περικοπές το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς, φέρνοντας το επιτόκιο στο 2%.

Η πλειονότητα των δανειοληπτών αναμένεται να επωφεληθεί από τη διαδικασία αυτή, καθώς σχεδόν όλα τα επιχειρηματικά και επαγγελματικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο θα έχουν σημαντική αποκλιμάκωση. Οι δείκτες euribor, οι οποίοι συσχετίζονται με τα περισσότερα από αυτά τα δάνεια, έχουν σημειώσει σημαντική μείωση τους τελευταίους μήνες, που ενδεχομένως ξεπερνά τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ. Για παράδειγμα, το euribor 1 μήνα έχει πέσει από το 3,9% τον περασμένο Μάιο στο 3,2%.

Τα τελευταία στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος αποδεικνύουν αυτή τη χαλάρωση, καθώς το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο για δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών με υπολειπόμενη διάρκεια 1-5 ετών έφτασε στο 6,96%, σημειώνοντας πτώση 87 μονάδων βάσης από τις αρχές του 2023.

Ωστόσο, η κατάσταση για τα στεγαστικά δάνεια είναι διαφορετική, καθώς ισχύει πλαφόν στα επιτόκια που προβλέπεται να λήξει τον ερχόμενο Μάιο. Από τον Μάρτιο του 2023, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων παραμένει σταθερό στο 4,40%. Η πτώση του που απαιτείται για μειώσεις στις δόσεις εκτιμάται ότι θα συμβεί στο πρώτο τρίμηνο του 2025.

Η μείωση του κόστους χρήματος έχει επίσης θετική επίδραση για όσους αναζητούν νέα δάνεια. Οι τράπεζες ήδη επαναστατούν τις επιτοκιακές τους πολιτικές, προσφέροντας προγράμματα με σταθερό επιτόκιο κάτω από το 3% για διάστημα έως 3 ετών. Αυτό υποδηλώνει ότι η τάση για φθηνότερη χρηματοδότηση παραμένει και ενισχύει τη ζήτηση από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Συνολικά, η αναμενόμενη πτώση των επιτοκίων σημειώνει θετικές εξελίξεις για τους δανειολήπτες, καθώς η μείωση των δόσεων και οι νέες προσφορές από τις τράπεζες ενδέχεται να διευκολύνουν την αποπληρωμή ή την εξεύρεση χρηματοδοτήσεων.

Πηγή: tovima.gr