Μείωση τιμών ηλεκτρικού ρεύματος και αλλαγές στα τιμολόγια για νοικοκυριά

Μείωση τιμών ηλεκτρικού ρεύματος και αλλαγές στα τιμολόγια για νοικοκυριά

Οι πρώτες 12 ημέρες του Οκτωβρίου κατέγραψαν πτώση άνω του 37% στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Συγκεκριμένα, η μέση χονδρεμπορική τιμή κυμάνθηκε στα 87,09 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, σε σύγκριση με 139,88 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για το ίδιο χρονικό διάστημα του Σεπτεμβρίου. Οι εκτιμήσεις προτείνουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν πτωτικές και για τον Νοέμβριο.

Η αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο μίγμα ενέργειας των παραγωγών έχει συμβάλει σε αυτή την πτώση των τιμών. Ιδιαίτερα, η παραγωγή από φωτοβολταϊκά και αιολικά συστήματα κατά τις πρωινές ώρες προσφέρει φθηνότερη ενέργεια, με αποτέλεσμα οι χρηματιστηριακές τιμές να είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με τις βραδινές ώρες. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι επίσης χαμηλότερες τα Σαββατοκύριακα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προγραμματίζει αναθεώρηση στις ζώνες χρέωσης του ρεύματος, με προσθήκη χαμηλότερων χρεώσεων, σύμφωνα με τον υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη. Οι αλλαγές στο νυχτερινό τιμολόγιο θα ανακοινωθούν σύντομα, με νέες ζώνες κατανάλωσης που θα περιλαμβάνουν φθηνές τιμές κατά τις ώρες από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και πολλές ώρες το Σαββατοκύριακο.

Από την 1η Ιανουαρίου 2025, θα υπάρξουν επίσης αλλαγές στα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος. Στην περίπτωση που οι οικιακοί καταναλωτές επιθυμούν να παραμείνουν στο πράσινο τιμολόγιο, θα έχουν αυτή τη δυνατότητα, ενώ οι πάροχοι αναμένεται να διατηρήσουν τα «χρωματιστά» προϊόντα στην αγορά.

Παράλληλα, το υπουργείο σχεδιάζει να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να επιλέξουν το σταθερό ή μπλε τιμολόγιο ρεύματος, το οποίο προσφέρει προστασία από ξαφνικές μεταβολές στις τιμές. Στην ευρωπαϊκή αγορά, η πλειονότητα των καταναλωτών έχει επιλέξει συμβόλαια με σταθερές χρεώσεις.

Πηγή: tovima.gr