Μείωση των Ταξιδιωτικών Εισπράξεων τον Ιούλιο Αφού Αιωρούνται Αλλαγές στην Καταναλωτική Συμπεριφορά των Τουριστών

Μείωση των Ταξιδιωτικών Εισπράξεων τον Ιούλιο Αφού Αιωρούνται Αλλαγές στην Καταναλωτική Συμπεριφορά των Τουριστών

Αναπάντεχη στροφή παρατηρήθηκε στις ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Ιούλιο, προκαλώντας έκπληξη στους επαγγελματίες του τουρισμού. Κατά τη διάρκεια της αιχμής της τουριστικής περιόδου, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 220,4 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αισθητής πτώσης των δαπανών από τουρίστες οι οποίοι προέρχονται από χώρες της Ευρωζώνης (-8,3%) και των ΗΠΑ (-11,7%).

Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι τον Ιούλιο μειώθηκε σε 583,9 ευρώ, καταγράφοντας πτώση 5,7%, ενώ από την αρχή του έτους μέχρι τον Ιούλιο η μέση δαπάνη έφτασε τα 608 ευρώ, με μείωση 9,1%. Αυξήθηκαν οι τουρίστες που επισκέφθηκαν τη χώρα, με την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση να ανέρχεται στους 6,357 εκατ. και το επτάμηνο να φτάνει τα 17,982 εκατ. τουρίστες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Ιούλιος παρουσίασε μείωση στις ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά 4,2% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2023, φτάνοντας τα 4.031,4 εκατ. ευρώ έναντι 4.208,8 εκατ. ευρώ πέρυσι. Οι Βρετανοί ήταν οι κύριοι τουρίστες που ξόδεψαν τα περισσότερα χρήματα (720,1 εκατ. ευρώ), ενώ ακολούθησαν οι Γερμανοί και οι Ιταλοί.

Παράλληλα, παρατηρήθηκε ότι οι τουρίστες από χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ, κυρίως από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, δαπάνησαν 15,8% περισσότερα. Ωστόσο, ο Ιούλιος ήταν μια περίοδος όπου οι τουρίστες από τις γνωστές αγορές σπανίως ξόδεψαν πολλά χρήματα, με την κατά κεφαλή δαπάνη να έχει υποχωρήσει σημαντικά σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι παρατηρητές του τουριστικού τομέα επισημαίνουν ότι απαιτείται περαιτέρω ανάλυση για να κατανοηθεί αυτή η μείωση της δαπάνης, γεγονός που δεν είχε παρατηρηθεί εδώ και χρόνια. Οι επιχειρηματίες στον χώρο της φιλοξενίας και της εστίασης υπογραμμίζουν ότι υπάρχει μια γενική τάση συγκράτησης στις δαπάνες, η οποία επιβεβαιώνεται από τη μειωμένη καταναλωτική εμπιστοσύνη και τη ύφεση στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τα έσοδα είναι η αυξανόμενη δημοτικότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με τουρίστες να επιλέγουν να προετοιμάζουν γεύματα στα καταλύματά τους, μειώνοντας έτσι τη μέση δαπάνη τους σε εστιατόρια και καφετέριες. Οι ειδικοί τονίζουν ότι αν η μείωση των εισπράξεων συνεχιστεί και μετά τον Αύγουστο, ίσως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις να μειωθούν για ολόκληρο το έτος.

Πηγή: tovima.gr