Νέα Δεδομένα για τη Δημοσιονομική Πολιτική στην Ελλάδα Μέσω της Καταπολέμησης Φοροδιαφυγής

Νέα Δεδομένα για τη Δημοσιονομική Πολιτική στην Ελλάδα Μέσω της Καταπολέμησης Φοροδιαφυγής

Τα μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής έχουν αποδειχθεί καθοριστικά για την ενίσχυση των κρατικών εσόδων. Στο πλαίσιο αυτό, η εφαρμογή ενός νέου τρόπου τεκμαρτού προσδιορισμού του εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών από την ΑΑΔΕ, έχουν συμβάλει στην αύξηση της φορολογητέας ύλης. Μεταξύ αυτών των καινοτομιών περιλαμβάνεται η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και η αξιοποίηση της πλατφόρμας My DATA για την αυτοματοποίηση των φορολογικών ελέγχων.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η υπέρβαση των εσόδων για το οκτάμηνο ανήλθε σε 1,9 δισ. ευρώ, ενώ οι νέες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου προβλέπουν ετήσιο πλεόνασμα που θα κυμαίνεται μεταξύ 2-2,5 δισ. ευρώ. Αυτή η θετική πορεία δημιουργεί νέες προοπτικές για τη δημοσιονομική πολιτική και τις στόχους αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος τα επόμενα χρόνια.

Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, σε δηλώσεις του, έκανε λόγο για ένα πρωτογενές πλεόνασμα προβλεπόμενο στο 2,4% του ΑΕΠ, ανώτερο από την αρχική πρόβλεψη του 2,1%. Οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να είναι συγκρίσιμοι και για τα επόμενα έτη, αυξάνοντας τον πήχη της οικονομικής πολιτικής.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, με την υπέρβαση των εσόδων, η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει επιπλέον πακέτο ελαφρύνσεων που ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ, επηρεάζοντας θετικά το κοινωνικό σύνολο. Τη στιγμή που η Ελλάδα επιτυγχάνει ανάπτυξη υψηλότερη από τον μέσο όρο των άλλων χωρών της ΕΕ, αυτό προσφέρει επιπλέον ευελιξία στις δαπάνες χωρίς να απειλείται η δημοσιονομική πειθαρχία.

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι αναμένεται μείωσή του κατά 20 μονάδες μέχρι το 2028. Από το 152,7% του ΑΕΠ που αναμένεται φέτος, προβλέπεται να περιοριστεί στο 130%, ενισχύοντας τις πιθανότητες για μια πιο βιώσιμη δημοσιονομική πολιτική.

Τέλος, στο πλαίσιο αυτής της οικονομικής αναβάθμισης, η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων από το πρόγραμμα διάσωσης, συνολικής αξίας 8 δισ. ευρώ, προσδιορίζοντας την τρίτη πρόωρη αποπληρωμή της από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης το 2010.

Πηγή: tovima.gr