Νέος Τρόπος Υπολογισμού Κατώτατου Μισθού Με Στόχο Τα 950 Ευρώ Μέχρι Το 2027

Νέος Τρόπος Υπολογισμού Κατώτατου Μισθού Με Στόχο Τα 950 Ευρώ Μέχρι Το 2027

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει την πρόθεσή της να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ έως το 2027. Αν αυτό επιτευχθεί, ο κατώτατος μισθός θα έχει μεταβολές τόσο στο ύψος του όσο και στον τρόπο που θα υπολογίζεται. Η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί από το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να παραδώσει το πόρισμά της στην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, σύντομα.

Ο τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού θα στηρίζεται σε ένα ψηφιακό εργαλείο, το οποίο θα είναι ενσωματωμένο στην ελληνική νομοθεσία. Το Υπουργείο Εργασίας θα εξετάσει το πόρισμα και κατόπιν θα προχωρήσει σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους. Σχετικά με το ψηφιακό εργαλείο, πρόκειται για ένα έργο ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει ενταχθεί στα σχέδια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο νέος αλγόριθμος, ή τιμάριθμος, θα λαμβάνει υπόψη του διάφορους οικονομικούς δείκτες, όπως ο πληθωρισμός, η ανάπτυξη και η ανεργία, για να καθορίσει τον κατώτατο μισθό. Ένας αρνητικός τιμάριθμος δεν θα οδηγήσει σε μείωση του κατώτατου μισθού, αλλά θα τον διατηρήσει σταθερό, διασφαλίζοντας ότι θα υπάρχει πάντα ανοδική πορεία.

Μέχρι τώρα, η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού περιλάμβανε την υποβολή εκθέσεων από επιστημονικούς φορείς και τη διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων. Με τη νέα digital προσέγγιση, αυτοί οι παραδοσιακοί τρόποι καθορισμού θα αλλάξουν, με την τεχνολογία να προσδιορίζει πλέον το ύψος του κατώτατου μισθού βάσει συγκεκριμένων οικονομικών δεδομένων.

Από το 2025, οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα που είναι στο κατώτατο μισθό θα μπορούσαν να αναμένουν μια νέα αύξηση περίπου 5%, αν κρίνουμε από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μέσος μισθός αναμένεται να κλείσει το 2024 πάνω από τα 1.300 ευρώ, σε σύγκριση με τον 1.251 ευρώ του 2023.

Πηγή: tovima.gr