Ο Δημήτρης Κοπελούζος: Ο Πολυμήχανος Επιχειρηματίας Που Εξαργυρώνει Ευκαιρίες Στην Ενέργεια

Ο Δημήτρης Κοπελούζος: Ο Πολυμήχανος Επιχειρηματίας Που Εξαργυρώνει Ευκαιρίες Στην Ενέργεια

Αυτοδημιούργητος και διορατικός επιχειρηματίας, ο Δημήτρης Κοπελούζος έχει αποδείξει την ικανότητά του να αναγνωρίζει επενδυτικές ευκαιρίες για πάνω από πέντε δεκαετίες. Με μια στρατηγική προσαρμοσμένη στα επενδυτικά ταμεία, χτίζει επενδύσεις και προσελκύει κεφάλαια, αποκομίζοντας κέρδη από τις ολοκληρωμένες του πρωτοβουλίες, προτού προχωρήσει σε νέες επενδυτικές κινήσεις.

Ο επιχειρηματίας πρόσφατα ανακοίνωσε τη νέα του εξαγορά με τη ΔΕΗ, ενσωματώνοντας τον όμιλό του στην εισηγμένη εταιρεία. Πούλησε στον ενεργειακό κολοσσό χαρτοφυλάκιο έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής ισχύος 1,7 GW, μετά από μια πορεία επενδύσεων που ξεκίνησε το 1997, όπου ο όμιλός του απέκτησε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, είτε αγορασμένα ως ώριμα έργα είτε μέσω των εταιρειών Elica και Enelco.

Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει επίσης την πώληση ποσοστού στον ΔΕΔΔΗΕ και τη μεταβίβαση έργων που έχει αναπτύξει σε συνεργασία με τον όμιλο Σαμαρά, με αποτέλεσμα να αποκτήσει περίπου 1,5% μετοχών της ΔΕΗ αξίας 70 εκατ. ευρώ. Οι επενδυτές πιστεύουν ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί σε μια μελλοντική αύξηση της τιμής των μετοχών.

Παράλληλα, ο Κοπελούζος πούλησε ένα μερίδιο 20% στην υπό κατασκευή μονάδα ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ένα έργο που είχε γεννηθεί από τη δική του ιδέα, με συμμετοχή της ΔΕΗ και άλλων εταίρων. Αυτή η μονάδα είναι σημαντική για την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Δημήτρης Κοπελούζος προχώρησε σε μείζονες επενδύσεις, όπως η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη. Το έργο αυτό, που έλαβε υποστήριξη από κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, εντάχθηκε στα στρατηγικά σχέδια της Ε.Ε. Η Gastrade, που διαχειρίζεται το FSRU, απέκτησε εταίρους και διατήρησε ποσοστά σε συνεργασία με άλλες εταιρείες της αγοράς.

Η στροφή του Κοπελούζου προς τις Η.Π.Α. καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, με το FSRU να αποτελεί σημείο έμπνευσης για τη συνεργασία μεταξύ των Η.Π.Α. και του ομίλου του. Ο Κοπελούζος επιδίωξε να αποσυνδεθεί από τη ρωσική Gazprom, ενώ παράλληλα συνέχιζε να αναζητά νέες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.

Το 2019, η Damco Energy του Κοπελούζου απέκτησε ποσοστό 10% στον ΔΕΣΦΑ, ενώ η συμμετοχή του στον διαγωνισμό για τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης το 2022, οδήγησε σε επιτυχείς στρατηγικές συνεργασίες στον τομέα της ενέργειας. Η ίδια πρακτική να αξιοποιεί τις επενδύσεις του στην Αλεξανδρούπολη αποδεικνύει τη μακροχρόνια φιλοδοξία του να επενδύει σε μελλοντικές προοπτικές.

Πηγή: tovima.gr