Πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης στην Ελλάδα

Πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης στην Ελλάδα

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, τόνισε ότι η επίλυση της στεγαστικής κρίσης αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. “Δυστυχώς, η Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αντιμετωπίζει το πρόβλημα της έλλειψης επαρκούς και οικονομικά προσιτής στέγης. Οι νέοι και οι οικογένειες που πιέζονται να αποδεσμευτούν από το πατρικό τους σπίτι, καθώς και οι οικονομικά ασθενέστεροι, βιώνουν έντονη πίεση”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 37% του εισοδήματος μιας οικογένειας δαπανούνται για το ενοίκιο, την ώρα που ο μέσος όρος στην ΕΕ κυμαίνεται γύρω στο 20%. Στις πόλεις, η κατάσταση είναι ακόμη πιο σοβαρή με πάνω από 200.000 κλειστά διαμερίσματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ιδίως παλαιά κτίρια που χρειάζονται ανακαίνιση.

Η κυβέρνηση έχει αναλάβει δράσεις για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, όπως τα προγράμματα “Σπίτι μου Ι” και “Σπίτι μου ΙΙ”. Το πρώτο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, θα επιτρέψει σε 9.155 νέα ζευγάρια ηλικίας 25-39 ετών να αποκτήσουν στέγη, ενώ το “Σπίτι μου ΙΙ”, το οποίο θα ξεκινήσει το 2025 με προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ, στοχεύει σε 20.000 επιπλέον ωφελούμενους.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η αυξανόμενη πίεση για στέγαση αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον, εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικές παρεμβάσεις. Τα προγράμματα αυτά αποσκοπούν στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής μέσω της στέγασης, της μείωσης των ανισοτήτων και της αξιοποίησης κενών κατοικιών, γεγονός που θα ενισχύσει και τους ιδιοκτήτες.

Ανάμεσα στις πολλές πρωτοβουλίες είναι και το πρόγραμμα “Ανακαινίζω – Νοικιάζω”, το οποίο θα εξελιχθεί με σημαντικές βελτιώσεις, ενώ ήδη ανακοίνωθηκαν αλλαγές στην επιδότηση ανακαίνισης, με τη νέα επιδότηση να φθάνει το 60% και με μέγιστο ποσό έως 8.000 ευρώ.

Η Ζαχαράκη επισήμανε τη σημασία της στήριξης ευάλωτων ομάδων, όπως οι δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. “Επενδύουμε σε προγράμματα που διασφαλίζουν και στέγαση, αλλά και εργασία και ψυχοκοινωνική στήριξη για άπορους, άστεγους και οικογένειες με πολλά παιδιά”, δήλωσε. Η κυβέρνηση προγραμματίζει επίσης περισσότερες παρεμβάσεις και ενέργειες για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που προκύπτουν από τη στεγαστική κρίση.

Πηγή: tovima.gr