Ψηφιακή Επανάσταση στη Φορολογία Αυξάνει τη Συμμόρφωση και Περιορίζει τη Φοροδιαφυγή

Ψηφιακή Επανάσταση στη Φορολογία Αυξάνει τη Συμμόρφωση και Περιορίζει τη Φοροδιαφυγή

Νέα ψηφιακά εργαλεία πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση και έλεγχο των φορολογικών υποχρεώσεων με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης. Σκοπός είναι η δημιουργία εξατομικευμένων προφίλ για κάθε φορολογούμενο, η αυτόματη συμπλήρωση εντύπων και δηλώσεων, καθώς και η εφαρμογή καθορισμένου χρονικού πλαισίου συμμόρφωσης χωρίς επιβολή κυρώσεων. Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ αποσκοπεί στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και στην ενίσχυση της φορολογικής συνεργασίας.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, η ΑΑΔΕ θα αναπτύξει προγνωστικά μοντέλα για τον εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών και θα εκμεταλλευτεί το διαδίκτυο για την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων. Οι βασικοί άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου 2025-2029 περιλαμβάνουν τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας για τον εντοπισμό κινδύνων μη συμμόρφωσης, την κεντρική συντονισμένη επιτήρηση όλων των φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων, καθώς και την αναδιοργάνωση δομών και διαδικασιών ελέγχου.

Η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει την υλοποίηση μαζικών ψηφιακών διασταυρώσεων και αυτοματοποιημένων ελέγχων, με έμφαση στον έλεγχο συνόρων και την παρακολούθηση της διακίνησης εμπορικών φορτίων. Επίσης, θα υπάρξει διαστρωμάτωση και κλαδική ανάλυση φορολογούμενων και οφειλετών, καθώς και δημιουργία προφίλ που θα περιλαμβάνει όλα τα διαθέσιμα δεδομένα για κάθε φορολογούμενο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι θα γίνει προσδιορισμός, καταλογισμός και είσπραξη του φόρου σε πραγματικό χρόνο μέσω ψηφιακών εφαρμογών, όπως τα myData και myProperty. Παράλληλα, θα υπάρξουν κίνητρα επιβράβευσης για τους συνεπείς φορολογούμενους και διευκολύνσεις στο εμπόριο μέσω ψηφιοποίησης των διαδικασιών.

Ο Διοικητής Γιώργος Πιτσιλής έχει απευθύνει κάλεσμα στους εκπροσώπους των σημαντικότερων κλάδων της οικονομίας να συμμετάσχουν στον δημόσιο διάλογο και να υποβάλουν προτάσεις έως τις 14 Οκτωβρίου 2024, προκειμένου να διαμορφωθεί το νέο Στρατηγικό Σχέδιο 2025-2029. Εν τέλει, η ΑΑΔΕ επιθυμεί την ενίσχυση της συνεργασίας με ομοειδείς οργανισμούς για την ανταλλαγή εμπειριών και καινοτομιών στον τομέα της φορολογίας.

Πηγή: tovima.gr