Στήριξη για Ευάλωτα Νοικοκυριά και Νέα Σχέδια Ρυθμίσεων για Τα Τιμολόγια Ρεύματος

Στήριξη για Ευάλωτα Νοικοκυριά και Νέα Σχέδια Ρυθμίσεων για Τα Τιμολόγια Ρεύματος

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την έκτακτη στήριξη στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τον Οκτώβριο, η οποία θα ωφελήσει περισσότερα από 700.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Η ενίσχυση για τα νοικοκυριά που συμμετέχουν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ανέρχεται σε 30 ευρώ/MWh ή 3 λεπτά/kWh, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο του αυξημένου κόστους, όπως αυτό καθορίστηκε από τις τιμές πριν την κρίση. Το κόστος της στήριξης για τον Οκτώβριο υπολογίζεται σε 4,8 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει στραμμένα τα βλέμματα της στο να προσαρμοστεί στα πρότυπα της Ε.Ε., προκειμένου οι οικιακοί καταναλωτές να επιλέγουν σταθερά ή «μπλε» τιμολόγια ρεύματος. Αυτά τα τιμολόγια θα τους προσφέρουν προστασία από τις μεγάλες μεταβολές στις τιμές που προκαλούν οι χρηματιστηριακές αγορές ενέργειας και οι διεθνείς εντάσεις. Σημειώνεται ότι πριν από την ενεργειακή κρίση, από τους 7 εκατομμύρια οικιακούς καταναλωτές στην Ελλάδα, μόνο 500.000 με 600.000 είχαν επιλέξει σταθερά τιμολόγια, με τη ΔΕΗ να είναι η κύρια εταιρεία που τα προσέφερε.

Εξετάζεται επίσης το σενάριο της υποχρεωτικής μετακίνησης των οικιακών καταναλωτών στα σταθερά τιμολόγια, αν και αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ελεύθερης αγοράς. Ένα από τα σχέδια που επεξεργάζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι να δώσει στους καταναλωτές την επιλογή ενόψει λήξης των ειδικών τιμολογίων: είτε να επιλέξουν κυμαινόμενα ή σταθερά, είτε να υποχρεωθούν σε σταθερά.

Οι ηγέτες του υπουργείου, Θόδωρος Σκυλακάκης και Αλεξάνδρα Σδούκου, συζητούν ήδη με παρόχους και παραγωγούς ενέργειας για τις προτεινόμενες αλλαγές. Προβληματίζονται, ωστόσο, και για το ενδεχόμενο της παράτασης των ειδικών ή «πράσινων» τιμολογίων και μετά το 2024, έως ότου ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη νέα στρατηγική.

Πηγή: tovima.gr