Ο ρυθμός αύξησης που προβλέπεται από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι 5,8% για το τρέχον έτος, 4,9% το 2025 και 5,1% το 2026. Στην τελευταία έκθεση της, η Τράπεζα αναφέρει ότι οι ονομαστικές αμοιβές ανά εργαζόμενο θα αυξάνονται κατά μέσο όρο 5% ετησίως, κυρίως λόγω της αυξανόμενης ανάγκης για ειδικότητες που λείπουν και της ανάγκης των επιχειρήσεων να διατηρήσουν τους υπαλλήλους τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έλλειψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας έχει επηρεάσει αρνητικά τη διαμόρφωση του μέσου μισθού. Πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα οι αμοιβές τους να περιορίζονται κοντά στα επίπεδα του κατώτατου μισθού. Η κυβέρνηση επιδιώκει θεσμικές αλλαγές που θα ενθαρρύνουν τις οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων να υπογράψουν περισσότερες κλαδικές συμβάσεις, προκειμένου να διασφαλιστούν οι αυξήσεις σε όλο τον κλάδο.
Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, οι ετήσιες αυξήσεις μισθών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια αναμένονται από 4,8% έως 5,3%. Σκοπός είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ μέχρι το 2027 και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ. Η παιδεία αυτή περιλαμβάνει σταδιακές αυξήσεις του κατώτατου μισθού κατά περίπου 40 ευρώ ετησίως, αρχίζοντας από τα 830 ευρώ το 2024. Αντίστοιχα, ο μέσος μισθός το 2024 θα πρέπει να φτάσει τα 1.313,55 ευρώ και να συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι τα 1.520,50 ευρώ το 2027.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο που προορίζεται να ενσωματώσει την Κοινοτική Οδηγία για αξιοπρεπείς κατώτατους μισθούς, θα περιλαμβάνει νέα κριτήρια που θα καθορίζουν το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού μετά το 2027. Τα κριτήρια αυτά θα λαμβάνουν υπόψη την αγοραστική δύναμη των μισθών, το επίπεδο των ακαθάριστων αποδοχών και την παραγωγικότητα της εργασίας.
Μια από τις προκλήσεις στην εφαρμογή αυτών των αλλαγών είναι το γεγονός ότι στη χώρα μας λιγότερο από το 30% των εργαζομένων καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις. Σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ, τα κράτη-μέλη οφείλουν να καλύπτουν τουλάχιστον το 80% των εργαζομένων τους μέσω συλλογικών συμβάσεων καθορίζοντας έτσι το ύψος των αμοιβών.
Πηγή: tovima.gr