Στρατηγικές Προτάσεις για την Εφαρμογή των Μέτρων στη Βραχυχρόνια Μίσθωση στην Αθήνα

Στρατηγικές Προτάσεις για την Εφαρμογή των Μέτρων στη Βραχυχρόνια Μίσθωση στην Αθήνα

Υπόμνημα για την εφαρμογή των επερχόμενων μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και που αναλύθηκαν σε κοινή συνέντευξη τύπου από τα αρμόδια υπουργεία, απέστειλε ο STAMA, εστιάζοντας στην αγορά της Βραχυχρόνιας Μίσθωσης (τύπου Airbnb). Το υπόμνημα ζητά την εξαίρεση των εταιρειών διαχείρισης από την απαγόρευση δημιουργίας νέων κατοικιών βραχυχρόνιας μίσθωσης σε τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας, καθώς και σειρά άλλων βελτιωτικών ρυθμίσεων.

Η παρατήρηση αυτή αφορά διάφορους τομείς. Η νέα απαγόρευση στην αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων, που δεν θα πρέπει να περιοριστεί σε μια απλή απαγόρευση έκδοσης νέων Αριθμών Μητρώων Ακινήτων (Α.Μ.Α), απαιτεί ειδική μέριμνα. Μια τέτοια οριζόντια προσέγγιση θα δημιουργήσει έντονες αναταράξεις στην αγορά, καθώς σημαντικός αριθμός υφιστάμενων ακινήτων θα μείνει εκτός λειτουργίας, κάτι που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επιχειρηματικότητα και στα φορολογικά έσοδα του κράτους.

Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες διαχείρισης, η προτεινόμενη παρέμβαση επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία τους. Ειδικότερα, εάν η λήξη ενός συμβολαίου ενοικίασης επιβάλλει αλλαγή Α.Μ.Α, αυτό θα αποκλείσει τη δυνατότητα των ακινήτων αυτών να παραμείνουν στην αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης. Επίσης, η εξαγορά εταιρείας από άλλη ή από επενδυτικό κεφάλαιο θα παρουσιαστεί ως απαγορευτική διαδικασία χωρίς τη δυνατότητα αλλαγής Α.Μ.Α.

Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες ακινήτων ενδέχεται να βρεθούν σε δύσκολη θέση, εγκλωβισμένοι σε συνεργασίες που δεν τους ικανοποιούν, καθώς η αλλαγή διαχειριστών θα σημαίνει την έκδοση νέου μισθωτηρίου και κατ’ επέκταση νέου Α.Μ.Α, διαδικασία που δεν θα είναι εφικτή. Αυτό θα έχει κρατικές και επιχειρηματικές συνέπειες, καθώς όλες οι πλευρές θα χάσουν – ιδιοκτήτες, διαχειριστές, επενδυτές και η πολιτεία σε όρους φορολογίας.

Προτείνεται, λοιπόν, το Α.Μ.Α να παραμένει μοναδικό και να συνδέεται πάντα με το ακίνητο ανεξαρτήτως διαχειριστή ή ιδιοκτήτη, χωρίς χρονικό περιορισμό. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να λύσει πρακτικά ζητήματα, διασφαλίζοντας τη συνέχεια στις μισθώσεις και ενισχύοντας τη διαφάνεια στην αγορά.

Η εξαίρεση των επαγγελματικών χώρων από την απαγόρευση νέων Α.Μ.Α είναι επίσης επιβεβλημένη. Χώροι όπως παλιά γραφεία και εργαστήρια που ανακαινίζονται για βραχυχρόνιες μισθώσεις δεν αφαιρούν μόνιμες κατοικίες από το απόθεμα και είναι προτιμότερο να αξιοποιούνται παρά να εγκαταλείπονται.

Ακόμη, η εφαρμογή του μέτρου σε επίπεδο Ταχυδρομικού Κώδικα θα επιτρέψει την αναβάθμιση γειτονιών που έχουν ανάγκη. Ειδικότερα, επιτρέποντας μόνο στις εταιρείες διαχείρισης να εκδίδουν Α.Μ.Α σε περιοχές που χρειάζονται αναβάθμιση θα επιτευχθεί μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τέλος, κρίνεται αναγκαία η δημοσιοποίηση των ενεργών Α.Μ.Α από την ΑΑΔΕ ώστε να ληφθούν αποφάσεις που να στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα και να εξασφαλιστεί η διαφάνεια στην αγορά.

Πηγή: tovima.gr