Τίτλος: Αναμένεται Μείωση στην Τιμή Ελαιολάδου λόγω Βελτιωμένης Παραγωγής

Τίτλος: Αναμένεται Μείωση στην Τιμή Ελαιολάδου λόγω Βελτιωμένης Παραγωγής

Η φετινή παραγωγή ελαιολάδου εκτιμάται ότι θα φτάσει μεταξύ 220-230 χιλιάδων τόνων, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΣΕΒΙΤΕΛ, Γιώργο Οικονόμου. Αυτό αναμένεται να έχει θετικές συνέπειες για τους καταναλωτές, καθώς οι τιμές του ελαιολάδου στα σούπερ μάρκετ θα είναι χαμηλότερες. Οι επαγγελματίες του τομέα εκτιμούν ότι οι φετινές τιμές παραγωγού θα είναι κάτω από τις περσινές, κάτι που έχει άμεση σύνδεση με την αύξηση της προσφοράς.

Τα τελευταία χρόνια, οι τιμές του ελαιολάδου υπήρξαν υψηλές λόγω διαφόρων παραγόντων όπως ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και οι κλιματικές αλλαγές, οι οποίες είχαν αρνητικό αντίκτυπο στις παραγωγές. Η κατάσταση αυτή έχει κάνει το ελαιόλαδο είδος πολυτελείας για πολλούς καταναλωτές. Η αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής φέρνει ελπίδες για μια επιστροφή σε πιο βιώσιμες τιμές.

Ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η ισορροπία στην αγορά και ότι οι έλεγχοι πρέπει να ενταθούν ώστε το ελαιόλαδο να πωλείται τυποποιημένο και όχι χύμα, καθώς πολλές φορές αυτό το τελευταίο είναι και νοθευμένο. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη ενημέρωσης των καταναλωτών σχετικά με τα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία τους.

Η αύξηση των τιμών πέρυσι είχε ως αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά να στραφούν σε φθηνότερες επιλογές, όπως ηλιέλαια, με την κατανάλωση ελαιολάδου να μειώνεται κατά 18%-20% στην Ελλάδα, φαινόμενο που παρατηρείται και σε άλλες μεγάλες παραγωγικές χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι απαιτούνται κινήσεις για να επανέλθει το ελληνικό ελαιόλαδο στο καθημερινό τραπέζι των καταναλωτών.

Για να αποκτήσει ακόμη περισσότερη αξία το ελαιόλαδο, είναι αναγκαίο να υπάρχει μια εθνική στρατηγική που θα εστιάζει στις εξαγωγές καθώς και στην προβολή και προώθηση του προϊόντος. Ο κ. Οικονόμου έκλεισε τονίζοντας ότι όλοι πρέπει να συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Πηγή: tovima.gr