Τίτλος: Ραγδαία Άνοδος Τιμής Χρυσού Εν μέσω Γεωπολιτικών Κρίσεων και Οικονομικής Αβεβαιότητας

Τίτλος: Ραγδαία Άνοδος Τιμής Χρυσού Εν μέσω Γεωπολιτικών Κρίσεων και Οικονομικής Αβεβαιότητας

Η τιμή του χρυσού παραμένει πάνω από τα 2.700 δολάρια/ουγγιά στις διεθνείς αγορές, σημειώνοντας ρεκόρ σε μια περίοδο γεωπολιτικής ανασφάλειας, κυρίως λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και της προσδοκίας για τις αμερικανικές εκλογές. Η στρατηγική απόφαση των traders να επενδύσουν σε ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός, ενισχύεται από την εξόντωση του ηγέτη της Χαμάς και τη δήλωση του Νετανιάχου σχετικά με την συνέχιση του πολέμου για την απελευθέρωση των ομήρων.

Η φετινή πορεία τιμής του χρυσού δείχνει κέρδη άνω του 30%, τα οποία υποστηρίζονται από τον ενθουσιασμό για πιθανές μειώσεις των επιτοκίων και τις ισχυρές αγορές από κεντρικές τράπεζες, κυρίως στην Ασία. Η ING εκτιμά ότι η τρέχουσα μακροοικονομική κατάσταση και η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον χρυσό σε νέα υψηλά. Οι εκτιμήσεις προβλέπουν ότι οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ θα προσθέσουν στην ανοδική δυναμική του πολύτιμου μετάλλου μέχρι το τέλος του έτους.

Αντίστοιχα, οι τιμές του πετρελαίου επηρεάζονται από την κατάσταση της Μέσης Ανατολής. Χθες, η τιμή του αργού πετρελαίου σημείωσε άνοδο, κινούμενη σε ράγες rollercoaster, με την καταστροφή των αποθεμάτων στις ΗΠΑ και τις συνεχιζόμενες εντάσεις στην περιοχή να είναι κρίσιμοι παράγοντες. Στις 7 Οκτωβρίου, το αργό εκτινάχθηκε στα 81 δολάρια το βαρέλι, πριν η ένταση υποχωρήσει και οι αγορές αναθεωρήσουν προσεγγίσεις για την παροχή πετρελαίου.

Αναφορικά με τις τιμές του πετρελαίου, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent είναι σήμερα στα 74,68 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στα 70,96 δολάρια το βαρέλι, δείχνοντας επίσης αυξητική τάση. Αναμένονται πτωτικές τάσεις, ωστόσο οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Πηγή: tovima.gr