Βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2024 στους Daron Acemoglu Simon Johnson και James A Robinson για τις θεσμικές μελέτες τους

Βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2024 στους Daron Acemoglu Simon Johnson και James A Robinson για τις θεσμικές μελέτες τους

Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε ότι το Βραβείο Νόμπελ Οικονομίας της Sveriges Riksbank στη μνήμη του Alfred Nobel για το 2024 θα δοθεί στους Daron Acemoglu, Simon Johnson και James A. Robinson «για τις μελέτες τους σχετικά με το πώς οι θεσμοί διαμορφώνονται και επηρεάζουν την ευημερία». Σύμφωνα με την ακαδημία, το μοντέλο των βραβευθέντων προσφέρει μια εξήγηση για τις συνθήκες που οδηγούν στη διαμόρφωση και την αλλαγή των πολιτικών θεσμών, το οποίο περιλαμβάνει τρεις βασικούς παράγοντες.

Ο πρώτος παράγοντας αναφέρεται στη σύγκρουση σχετικά με την κατανομή των πόρων και την εξουσία λήψης αποφάσεων, η οποία μπορεί να βρίσκεται στα χέρια της ελίτ ή των μαζών. Ο δεύτερος παράγοντας επισημαίνει ότι οι μάζες έχουν την ικανότητα να ασκήσουν εξουσία μέσω της κινητοποίησής τους και της απειλής προς την κυρίαρχη ελίτ. Ο τρίτος παράγοντας αφορά το πρόβλημα της δέσμευσης, υπογραμμίζοντας ότι η μόνη εναλλακτική για την ελίτ είναι να παραδώσει την εξουσία λήψης αποφάσεων στον λαό.

Η ακαδημία τονίζει επίσης ότι η καθιέρωση θεσμών με συμπεριληπτικό χαρακτήρα, η μείωση των εκχυδαϊσμών και η εφαρμογή του κράτους δικαίου θα δημιουργήσουν μακροχρόνια οφέλη για τις κοινωνίες. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: Γιατί η ελίτ δεν αντικαθιστά απλώς το υπάρχον οικονομικό σύστημα;

Πηγή: tovima.gr