Τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ουγγαρία αναμένεται να σημειώσουν περαιτέρω άνοδο τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε η επικεφαλής γιατρός της χώρας Σεσίλια Μούλερ, καθώς οι γιατροί προειδοποιούν ότι το σύστημα υγείας εισέρχεται στην πιο κρίσιμη φάση του εδώ και μισό αιώνα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Ουγγαρίας επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι η κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα είναι «κρίσιμη» και ότι το σύστημα υγείας μπορεί να φτάσει στα όριά του ανά πάσα στιγμή.

Μέχρι σήμερα στην Ουγγαρία έχουν καταγραφεί 529.122 κρούσματα κορωνοϊού και 17.226 θάνατοι. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι νοσηλεύονται με αναπνευστική υποστήριξη, γεγονός που ασκεί πίεση στα νοσοκομεία.

Ο Μούλερ δήλωσε σε διαδικτυακή ενημέρωση ότι κάποια νοσοκομεία χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν και άλλες μονάδες προκειμένου να νοσηλεύσουν ασθενείς με κορωνοϊού λόγω της πρόσφατης μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων.

«Όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι εναντίον μας», τόνισε η Μούλερ.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα περίπου 4.000 υγειονομικοί εγκατέλειψαν το δημόσιο σύστημα υγείας λόγω των μεταρρυθμίσεων στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, επιδεινώνοντας τη μακροχρόνια έλλειψη γιατρών εν μέσω του τρίτου κύματος της επιδημίας.

Η Μούλερ επεσήμανε ότι η Ουγγαρία θα ακολουθήσει τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca. Σχολίασε όμως ότι τα στοιχεία μέχρι τώρα δείχνουν ότι τα οφέλη από τη χρήση του ξεπερνούν τα ενδεχόμενα μειονεκτήματα.

Η Ουγγαρία, μια χώρα με 10 εκατομμύρια κατοίκους, έχει εμβολιάσει κατά της κορωνοϊού μέχρι στιγμής 1,35 εκατομμύριο ανθρώπους. Η Μούλερ δήλωσε ότι η εμβολιαστική εκστρατεία θα συνεχιστεί με επιπλέον δόσεις από το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm και το ρωσικό Sputnik V, τα οποία έχουν λάβει έγκριση από την υγειονομική αρχή της Ουγγαρίας.

Πηγή: patrastimes.gr