Στη «σκιά» του κορωνοϊού θα διεξαχθούν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιουνίου με μέτρα και αποστάσεις ασφαλείας και στη Δυτική Ελλάδα στη «μάχη» των πανελλαδικών εξετάσεων ρίχνονται 6.238 υποψήφιοι (6.421 πέρυσι) των ΕΠΑΛ και ΓΕΛ.

Οι μαθητές και στη Δυτική Ελλάδα , όπως και όλη η εκπαιδευτική κοινότητα λόγω του κορωνοϊού έχουν να διαχειριστούν από αύριο Δευτέρα που ρίχνονται στη μάχη των Πανελλαδικών, διαγωνιζόμενοι στο μάθημα της έκθεσης, ένα επιπρόσθετο άγχος που προκάλεσε κυρίως, ο εγκλεισμός τους λόγω της καραντίνας αλλά και η αβεβαιότητα που βίωσαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα προκαλώντας τους μεταβαλλόμενα συναισθήματα.

ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΣΚΕΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ

Με απόφαση που έχουν συνυπογράψει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ορίστηκαν αναλυτικά τα μέτρα που θα ληφθούν για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού.

Οπως προκύπτει, η χρήση μάσκας θα είναι προαιρετική για τους υποψηφίους αλλά υποχρεωτική για τους επιτηρητές, ενώ θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατούν κατά την εκκίνηση των Πανελλήνιων 2020, οι αίθουσες θα «δροσίζονται» μόνο με φυσικό αερισμό καθώς δεν επιτρέπονται οι ανεμιστήρες.

ΤΑ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως υπέγραψε και την απόφαση για τη διανομή αντισηπτικών υγρών που θα διανεμηθούν στα 1.180 εξεταστικά και βαθμολογικά κέντρα των Πανελλήνιων 2020.

Οπως τονίζεται στην απόφαση, «η κατανομή των αγαθών ανά εξεταστικό ή βαθμολογικό κέντρο θα γίνει σύμφωνα με τον επισυναπτόμενο στην παρούσα απόφαση Πίνακα (σ.σ: ακολουθεί, στο τέλος του κειμένου), ο οποίος και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα αυτής.

Η παράδοση των αγαθών θα πραγματοποιηθεί απ’ ευθείας από τον ανάδοχο ή τον αντιπρόσωπό του, με βάση την παρούσα.

Η παραλαβή γίνεται από τριμελή επιτροπή που αποτελείται από υπαλλήλους του Δήμου, με μέριμνα του οποίου τα προμηθευόμενα είδη παραδίδονται στη συνέχεια αμελλητί στα βαθμολογικά και εξεταστικά κέντρα σύμφωνα με την παρούσα.»

Η απόφαση ορίζει ότι «για την παραλαβή τόσο από τον Δήμο όσο και από το βαθμολογικό ή εξεταστικό κέντρο, συντάσσεται πρωτόκολλο.

Κατά την παράδοση, το πρωτόκολλο υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Εξεταστικού ή Βαθμολογικού Κέντρου και τον εντεταλμένο για την παράδοση υπάλληλο του Δήμου.

Τα πρωτόκολλα συντάσσονται εις τριπλούν, ένα εκ των οποίων αποστέλλεται αμελλητί στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το δεύτερο φυλάσσεται στο αρχείο του Δήμου και το τρίτο αποστέλλεται στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Αντίγραφο του πρακτικού παραλαβής από το Δήμο αποστέλλεται στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Για την περίπτωση της παράδοσης στο εξεταστικό ή βαθμολογικό κέντρο, ο υπάλληλος του Δήμου λαμβάνει ακριβές αντίγραφο από τον Πρόεδρό του.»

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, Κώστα Γιαννόπουλου τα εξεταστικά κέντρα είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους υποψήφιους, ενώ έχουν αποσταλεί από το Υπουργείο Παιδείας μάσκες και αντισηπτικά για την κάλυψη των αναγκών.

Μάλιστα, όπως δήλωσε φέτος θα λειτουργήσουν στην Πάτρα για πρώτη φορά εξεταστικό κέντρο στο 7ο ΕΠΑΛ για τους φυσικά αδυνατούντες μαθητές οι οποίοι μετέβαιναν στην Αθήνα.

Το εξεταστικό κέντρο θα καλύψει εκτός από τη Δυτική Ελλάδα και μαθητές απ’ όλη την περιοχή της Ηπείρου, της Θεσπρωτίας, της Λευκάδας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Μεσσηνίας, ενώ αντίστοιχα για πρώτη φορά θα λειτουργήσει και εξεταστικό Κέντρο στο Μουσικό σχολείο  της Πάτρας για τους υποψήφιους που επιθυμούν να εισαχθούν στις μουσικές σχολές των Πανεπιστημίων.

Πηγή: patrastimes.gr