Τα νέα στοιχεία που υπάρχουν για το ινδικό στέλεχος του κορωνοϊού και τα εμβόλια σχολίασε ο αν. καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Παρασκευής, αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής «δεν υπάρχει σαφής τεκμηρίωση ότι πράγματι το ινδικό στέλεχος έχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα. Υπάρχει μια ανησυχία ότι περιλαμβάνει μια μετάλλαξη που έχει την ικανότητα να μολύνει άτομα με ανοσία, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το παρατηρούμε εφεξής».

Για το ινδικό στέλεχος δημοσιεύτηκε μια μελέτη στους Times στην οποία καταδεικνύεται ότι το τείχος ανοσίας που πρέπει να επιτευχθεί στην κοινότητα είναι σε ποσοστό 10/12 επί του συνόλου του πληθυσμού, δηλαδή μεγαλύτερο κατά 1/10 απ’ ό,τι χρειάζεται για την περίπτωση της βρετανικής μετάλλαξης. Κληθείς να σχολιάσει την εν λόγω έρευνα, ο Δημήτρης Παρασκευής σημείωσε πώς αυτό αυτό ενδεχομένως να ισχύει, ωστόσο όταν επιτευχθεί ποσοστό άνω του 60% απομακρύνεται ο κίνδυνος των εξάρσεων.

«Είναι πρώιμο να θεωρούμε αυτά τα συμπεράσματα τελικά. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά. Είμαστε εδώ και επιτηρούμε το φαινόμενο και εάν χρειαστεί να τροποποιηθεί κάτι σε σχέση με τον εμβολιαστικό σχεδιασμό, θα γίνει», είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία»

Ο κ. Παρασκευής διευκρίνισε ότι κάποιος δεν πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του προστατευμένο επειδή εμβολιάζονται οι άλλοι στο περιβάλλον του. Ακόμα κι αν πετύχουμε 60% με 70% του εμβολιασμού εάν κάποιος κολλήσει και είναι ανεμβολίαστος κινδυνεύει το ίδιο με νόσο ή θάνατο, σημείωσε. «Η επιλογή μας σε σχέση με τον αν θα εμβολιαστούμε ή όχι θα πρέπει να είναι πιο ώριμη και συνετή» προσέθεσε ο Δημήτρης Παρασκευής.

Σε σχέση με περιστατικά που δείχνουν εφησυχασμό, για το άνοιγμα της εστίασης και την απελευθέρωση των μετακινήσεων είπε πως εξακολουθεί να υπάρχει προβληματισμός για τους συγχρωτισμούς. «Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Το ιικό φορτίο είναι σε υψηλά ποσοστά στην κοινότητα. Χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί σε κάποιες δραστηριότητες» τόνισε καταλήγοντας.

Πηγή: patrastimes.gr