Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Δημήτρης Παρασκευάς φάνηκε συγκρατημένα αισιόδοξος όσον αφορά την πορεία της πανδημίας στη χώρα, κάνοντας λόγο για μία μικρή σταθεροποίηση των κρουσμάτων τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Ο καθηγητής μιλώντας στο “MEGA” υπογράμμισε πως αυτό το κύμα πανδημίας θα είναι διαφορετικό και δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων.

«Δεδομένου ότι ένα μεγάλο ποσοστό των συνανθρώπων μας έχει εμβολιαστεί, και ειδικά στις ευάλωτες ομάδες, σίγουρα αυτό το κύμα δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά των προηγουμένων. Δεν θα έχουμε μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων, ωστόσο ο φόβος μας είναι ότι θα έχει αρνητική επίδραση στην τουριστική περίοδο και ότι επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία των ταξιδιωτών, και έρχεται εν μέσω θερινής περιόδου».

Για το peak του νέου κύματος ανέφερε πως είναι νωρίς ακόμα για να γίνει εκτίμηση, γιατί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Υπάρχει μία αισιοδοξία, καθώς τις τελευταίες πέντε ημέρες υπάρχει μία μικρή σταθεροποίηση.

Παρασκευής: Είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνουμε μακροπρόθεσμες προβλέψεις
«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνουμε μακροπρόθεσμες προβλέψεις. Για να μην επαναληφθούν οι αυξητικές τάσεις που είδαμε μέσα στον Ιούλιο, θα πρέπει να κάνουμε τεστ πριν μετακινηθούμε για τις διακοπές μας, να κάνουμε αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους όταν βρισκόμαστε σε μέρη που έχουμε εξάρσεις και ο εμβολιασμός, που δεν πρέπει να καθυστερήσει».

Επιπλέον, τόνισε πως όσοι έχουν εμβολιαστεί και μολυνθούν από τον κορονοϊό, έχουν μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά.

«Η αναλογία των ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί και μολύνονται, είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Τα περισσότερα άτομα που μολύνονται είναι ανεμβολίαστοι. Αυτοί που έχουν εμβολιαστεί, ακόμα και αν μολυνθούν, έχουν μικρότερο κίνδυνο να για σοβαρή νόηση. Ο εμβολιασμός είναι το όπλο μας και μας προστατεύει σημαντικά».

Οι περιοχές που έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» των ειδικών
Σχετικά με τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή στη Μύκονο, ο κ. Παρασκευής δήλωσε πως ήδη φαίνεται μία μικρή σταθεροποίηση και πριν εφαρμοστούν τα μέτρα. Η αποτελεσματικότητά τους θα γίνει ορατή 10 ημέρες μετά την εφαρμογή των μέτρων.

Στόχος είναι να εμποδιστεί η έξαρση του ιού και γι’ αυτό η επιτροπή σκέφτεται μέτρα που να στοχεύουν σε αυτή την κατεύθυνση.

«Η επιθυμία μας είναι να μην εφαρμοστούν μέτρα όπως στη Μύκονο και να προλάβουμε την έξαρση. Τα νησιά του Νότιου Αιγαίου, η Αττική και η Κρήτη και γενικά περιοχές που είναι δημοφιλείς για διακοπές και υπάρχει έντονη διασκέδαση, συγχρωτισμός νεαρών ατόμων , που σε μεγαλύτερο ποσοστό είναι ανεμβολίαστα».

Τα μέτρα που βρίσκονται υπόδιερεύνυση δεν έχουν περιοριστικό χαρακτήρα ως προς τις μετακινήσεις, αλλά θα είναι πιο στοχευμένα ώστε να περιορίζεται η διασπορά. Ένα ενδεχόμενο μέτρο που εξετάζεται είναι το εκτεταμένο testing.

Πηγή: patrastimes.gr