Πρωτοβουλία παίρνει για διεκδίκηση άμεσων μέτρων ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στην πόλη, η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας μαζί με δεκάδες σωματεία, συλλόγους και φορείς της Πάτρας, ξεκινώντας μία σειρά από δράσεις.

“Καλούμε και τα υπόλοιπα σωματεία και φορείς της Πάτρας να υπογράψουν την επιστολή του Εργατικού Κέντρου, να δυναμώσουν τη διεκδίκηση και τον αγώνα για ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Μόνο θωρακίζοντας το δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία και ταυτόχρονα να προχωρήσει άμεσα ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.

Συνεχίζουμε! Προχωράμε σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 24 Φλεβάρη και ώρα 11:00πμ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, όπου αντιπροσωπεία της Διοίκησης του ΕΚΠ, σωματείων και φορέων θα παραδώσει την Επείγουσα Ανοιχτή Επιστολή στον Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη.

Παρακάτω παραθέτουμε την εισηγητική ομιλία στη συνέντευξη τύπου και επισυνάπτουμε εκ νέου την Επείγουσα Ανοιχτή Επιστολή που υπογράφουν μέχρι σήμερα 67 φορείς και σωματεία της πόλης μας.
«Σήμερα, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, μαζί με δεκάδες σωματεία, συλλόγους και φορείς της Πάτρας παραχωρεί συνέντευξη τύπου απαιτώντας άμεσα μέτρα ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας για να σωθούν ζωές.
Δεν επιλέξαμε τυχαία σήμερα, η συνέντευξη τύπου να πραγματοποιηθεί έξω από το πρώην Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος, αφού θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο και απαίτηση δεκάδων φορέων να επαναλειτουργήσει εδώ και τώρα, ώστε να ενταχθεί στη διαδικασία αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και να μείνει ως σύγχρονο νοσοκομείο για τις ανάγκες της περιοχής μας τα επόμενα χρόνια.

Μάλιστα μιλάμε για ένα εξειδικευμένο νοσοκομείο που ανακατασκευάστηκε και ανακαινίστηκε πλήρως το 2014 και ένα χρόνο αργότερα η προηγούμενη κυβέρνηση το έκλεισε μεταφέροντας τις δραστηριότητές του στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας». Το μετέτρεψε δηλαδή από νοσοκομείο σε κλινική και με πολύ λιγότερα κρεβάτια και εξοπλισμό.
Αυτό λοιπόν, το αναγκαίο, εξειδικευμένο και ανακαινισμένο Νοσοκομείο παραμένει ακόμη και σήμερα κλειστό, όταν από την αρχή της πανδημίας (εδώ και ένα χρόνο δηλαδή), με επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις μας, ζητάμε το άνοιγμά του, τη στελέχωσή του με όλο το υγειονομικό και λοιπό προσωπικό που απαιτείται, με μόνιμες σχέσεις εργασίας και πλήρη εξοπλισμό ώστε να λειτουργήσει ως νοσοκομείο αναφοράς για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες επικίνδυνης και αυξανόμενης διασποράς του κορονοϊού στην Αχαΐα, τα κρούσματα σε υγειονομικούς αυξάνονται, οι χώροι δουλειάς συνεχίζουν να είναι εστίες υπερμετάδοσης, αφού δεν υλοποιούνται από κυβέρνηση και εργοδοσία ούτε τα βασικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων από την πανδημία. Η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στα σουπερμάρκετ της πόλης μας, στο νοσηλευτικό ίδρυμα «ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ», αλλά και στις φυλακές Αγίου Στεφάνου έχουν την αποκλειστική σφραγίδα και εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, ενώ έχει περάσει ένας χρόνος από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ η κατάσταση των δομών Υγείας στην πόλη μας παραμένει ίδια και απαράλλαχτη.

Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν πάρθηκε όλο αυτό το διάστημα για την προστασία της υγείας του λαού και των υγειονομικών. Εκατοντάδες θέσεις προσωπικού στα τέσσερα νοσοκομεία του Νομού μας εξακολουθούν να είναι κενές, ενώ επεκτάθηκαν και εν μέσω πανδημίας οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Τμήματα και κλινικές έχουν συρρικνωθεί και πλήθος τακτικών χειρουργείων αναβάλλονται, προκειμένου τα νοσοκομεία να ανταποκριθούν στις ανάγκες περίθαλψης κρουσμάτων, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία χιλιάδων ασθενών με άλλες παθήσεις.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά χιλιάδες προγραμματισμένα ραντεβού στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ ακυρώνονται, προκειμένου να λειτουργήσουν και ως εμβολιαστικά κέντρα, των οποίων η στελέχωση γίνεται με μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού.

Ο λαός της Πάτρας γνωρίζει πολύ καλά από την ίδια του την πείρα ότι παρά τα επικοινωνιακά τερτίπια, η κατάσταση είναι αποτέλεσμα των κυβερνητικών πολιτικών επιλογών. Η κυβέρνηση χωρίς να παίρνει υπόψη της τις διεκδικήσεις των υγειονομικών αλλά και των εργατικών σωματείων, εξακολουθεί να παίζει τη ζωή μας “κορώνα – γράμματα”, μένοντας προσηλωμένη στην εγκληματική πολιτική κόστους – οφέλους.

Και όσο και αν πανηγυρίζει για τους εμβολιασμούς, η πραγματικότητα την διαψεύδει, καθώς ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού προχωρά με ρυθμούς χελώνας, αφού τελικά η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί ακόμα μια «φλέβα χρυσού» για τις βιομηχανίες του Φαρμάκου.
Γι’ αυτό το λέμε καθαρά! Τώρα είναι η ώρα, τώρα είναι ανάγκη να βγούμε μπροστά. Τώρα είναι ανάγκη να οργανώσουμε τον αγώνα μας.

Να απαιτήσουμε:
• Άμεση προμήθεια και διάθεση όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων για το μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Ενίσχυση όλων των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ της πόλης μας με προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να λειτουργούν και σαν εμβολιαστικά κέντρα.

• Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό στα τρία νοσοκομεία της πόλης μας.

• Να επαναλειτουργήσει ΑΜΕΣΑ το Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος» με λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα και μονάδες ΜΕΘ.

• Άμεση δημιουργία κλινών ΜΕΘ που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της περιοχής με βάση και τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

• Να επιταχθεί άμεσα το ιδιωτικό Θεραπευτήριο «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» και τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα του Νομού και ένταξή τους στο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και του εμβολιασμού.

Αυτά είναι και τα άμεσα αιτήματα της ανοιχτής επιστολής που υπογράφουμε όλοι εμείς οι φορείς, οι σύλλογοι και τα σωματεία και που θα καταθέσουμε στην κυβέρνηση τις επόμενες μέρες. Καλούμε και τα υπόλοιπα σωματεία και φορείς της Πάτρας να υπογράψουν την επιστολή του Εργατικού Κέντρου, να δυναμώσουν τη διεκδίκηση και τον αγώνα για ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Μόνο θωρακίζοντας το δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία και ταυτόχρονα να προχωρήσει άμεσα ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας! Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην αυριανή Απεργία των Νοσοκομειακών Γιατρών και στάση εργασίας της ΠΟΕΔΥΝ. Συνεχίζουμε με κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας για να γίνουν πράξη εδώ και τώρα τα αιτήματά μας. Προχωράμε σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 24 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί στην Περιφέρεια, όπου θα καταθέσουμε την επιστολή του Εργατικού Κέντρου με τις υπογραφές των δεκάδων φορέων».

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

“Ένας χρόνος πέρασε σχεδόν από την έναρξη της πανδημίας και η Αχαΐα, ειδικά η Πάτρα βρίσκεται στο κόκκινο και σε καθολικό λοκντάουν. Τις τελευταίες μέρες αυξάνεται ο μέσος όρος επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Αχαΐα, ενώ ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία.Όλο αυτό το διάστημα δεν αξιοποιήθηκε ούτε στο ελάχιστο για να λυθούν σοβαρά προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας στην περιοχή μας, ώστε να προστατευτεί η υγεία του λαού μας, δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο στους χώρους δουλειάς. Η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε κανένα αίτημα της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας, των σωματείων των Νοσοκομείων, του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, αλλά και άλλων σωματείων που διεκδικούσαν άμεση ενίσχυση των δομών υγείας της περιοχής μας.

Όλες οι υγειονομικές μονάδες της πόλης μας συνεχίζουν να είναι αθωράκιστες μπροστά στο τρίτο κύμα, ενώ η διασπορά της πανδημίας είναι μεγάλη στα νοσοκομειακά ιδρύματα της Πάτρας, αλλά και στους μεγάλους εργασιακούς χώρους.

Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που:

Οι μεγάλοι χώροι δουλειάς συνεχίζουν να είναι οι βασικές εστίες υπερμετάδοσης αφού δεν υλοποιούνται ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Ειδικά στα σουπερμάρκετ της πόλης μας η κατάσταση είναι τραγική.
Κατά δεκάδες οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης μας κλείνουν τις επιχειρήσεις τους οριστικά και ειδικά στον κλάδο της εστίασης και της ένδυσης. Όσοι καταφέρνουν να μείνουν ανοιχτοί πνίγονται στα χρέη, ζώντας με επιδόματα.
Το εισόδημα των αγροτών μειώνεται καθημερινά σαν αποτέλεσμα του lockdown και της υπολειτουργίας των λαϊκών αγορών. Οι πενιχρές επιδοτήσεις που πήραν είναι ψίχουλα μπροστά στις ανάγκες τους.
Χιλιάδες εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές ταλαιπωρούνται από την τηλεκπαίδευση, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση νομοθετεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοίδη.
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, και η πανδημία δεν θα αντιμετωπίζεται και ο εμβολιασμός θα υπονομεύεται.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Άμεση προμήθεια και διάθεση όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων για το μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Ενίσχυση όλων των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ της πόλης μας με προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να λειτουργούν και σαν εμβολιαστικά κέντρα.
  • Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό στα τρία νοσοκομεία της πόλης μας. Μόνο στο Νοσοκομείο του Ρίου υπάρχουν σήμερα 60 κενές θέσεις γιατρών.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην υγεία. Άμεση ενίσχυση με μέσα ατομικής προστασίας, για να μην νοσήσουν, με υλικά και υποδομές για να πολεμήσουν.
  • Να επαναλειτουργήσει ΑΜΕΣΑ το Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος» με λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα και μονάδες ΜΕΘ. Να επανδρωθεί με μόνιμο και πλήρους απασχόλησης εξειδικευμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Να αποτελέσει σήμερα νοσοκομείο αναφοράς για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Άμεση δημιουργία κλινών ΜΕΘ που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της περιοχής με βάση και τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που μιλάει για 10% κλίνες ΜΕΘ επί των κλινών των Νοσοκομείων. Με βάση αυτό στα νοσοκομεία της Πάτρας έπρεπε να λειτουργούν πάνω από 100 κλίνες ΜΕΘ, τη στιγμή που σήμερα λειτουργούν περίπου 35.
  • Να επιταχθεί άμεσα το ιδιωτικό Θεραπευτήριο «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» και τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα του Νομού και ένταξή τους στο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και του εμβολιασμού.

Τα σωματεία και οι φορείς της Πάτρας που υπογράφουν την παραπάνω επιστολή:

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας
Δημοτική Αρχή Πάτρας
Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πάτρας
Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Αχαΐας (ΟΕΒΕΣΝΑ)
Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (Ε.Ι.Ν.Α.)
Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού και Ξενοδοχείων Νομού Αχαΐας
Σωματείο Εργαζομένων στα Ιδρύματα Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου Νομού Αχαΐας
Σωματείο Εργαζομένων Θεραπευτικού Κέντρου «ΜΕΡΙΜΝΑ»
Συνδικάτο Μετάλλου Πάτρας και Περιχώρων
Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Πάτρας
Σωματείο Εργαζομένων Πατραϊκής Χαρτοποιίας “Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ”
Σωματείο Νέων Τεχνολογιών και Τηλεπικοινωνιών “Η ΕΝΟΤΗΤΑ”
Μισθωτών Τεχνικών Παράρτημα Πάτρας
Σωματείο Προσωπικού Εργοστασίου GROWN HELLAS CΑN “Ο ΑΓΩΝΑΣ”
Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων περιοχής Πατρών
Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Εμπορικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Νομού Αχαΐας
Συνδικάτο Ποτών – Τροφίμων Νομού Αχαΐας
Σύνδεσμος Υπαλλήλων Καφενείων – Ζαχαροπλαστείων – Ουζερί και συναφών καταστημάτων Επισιτισμού Πατρών και Περιχώρων
Σωματείο Εργαζομένων «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ ΕΛΛΑΣ» – Παράρτημα Πάτρας
Σύλλογος Φαρμακοϋπαλλήλων Πατρών
Σωματείο Εργαζομένων στο ΚΤΕΛ Νομού Αχαΐας ΑΕ
Σύλλογος Προσωπικού ΔΕΥΑΠ
Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου Παράρτημα Νομού Αχαΐας
Σωματείο Φυλάκων Σχολικών Κτηρίων και Λοιπών Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Πατρέων
Σωματείο Εργαζομένων LIDL ΒΙ.ΠΕ. Πατρών
Σωματείο Προσωπικού Τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ Πάτρας
Σωματείων Τεχνιτών Μαγείρων, Βοηθών και Λοιπού Προσωπικού
Ένωση Εργαζομένων Εργοστασίου “EL-PACK”
Επαγγελματικό Σωματείο Οδηγών Επιβατικών Αυτοκινήτων ΤΑΞΙ Νομού Αχαΐας
Σύλλογος Υπαλλήλων Φορτοεκφορτωτών Λιμένος Πατρών «Η ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ»
Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών Δυτικής Ελλάδας
Πανελλαδική Ένωση Νοσοκόμων – Νοσηλευτριών Αποκλειστικής Απασχόλησης – Παράρτημα Πάτρας Νοσοκομείου Ρίου
Σωματείου Εργαζομένων στα Σουπερμάρκετ Ομίλου ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ Νομού Αχαΐας
Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων Δήμου Πατρέων
Κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Αχαΐας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»
Σωματείο Προσωπικού Καθαριότητας Δήμου Πατρέων
Σωματείο Οδηγών Αυτοκινήτων Δήμου Πατρέων «ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ»
Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Πατρών
Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας.
Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας
Σύλλογος Εργαζόμενων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου
Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ (Ε.Τ.Ε. ΔΕΗ)
Συντεχνία Αρτοποιών Πάτρας
Σύνδεσμος Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Νομού Αχαΐας «Ο ΒΑΤΤ»
Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Πάτρας
Σύλλογος Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων
Σύνδεσμος Συνταξιούχων πρώην ΟΑΕΕ Πατρών και Περιχώρων
Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΤΣΑ – ΟΑΕΕ Νομού Αχαΐας
Σύλλογος Συνταξιούχων ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ Νομού Αχαΐας
Σύλλογος Συνταξιούχων ΝΑΤ
Σύλλογος Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Πάτρας
Αγροτικός Σύλλογος Δημοτικής Ενότητας Ωλενίας Νομού Αχαΐας
Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας (μέλος ΟΓΕ)
Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαβλανίου
Πολιτιστικός Σύλλογος Αγυιάς – Τερψιθέας
Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων
Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ανθούπολης
Διοικητικό Συμβούλιο Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων
Εκπολιτιστικός Σύλλογος Εργατικών Κατοικιών Ταραμπούρας «Η ΕΙΡΗΝΗ»
Φοιτητικός Σύλλογος Διοίκησης Επιχειρήσεων
Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Πανεπιστημίου Πάτρας
Φοιτητικός Σύλλογος Φαρμακευτικής Πάτρας
Φοιτητικός Σύλλογος ΣΕΥΠ
Φοιτητικός Σύλλογος Μαθηματικού Πάτρας
Φοιτητικός Σύλλογος Μηχανικών Η/Υ Πάτρας
Φοιτητικός Σύλλογος ΣΤΕΦ
Επιτροπή Αγώνα 1ου έτους στο Φοιτητικό Σύλλογο Νηπιαγωγών Πάτρας” αναφέρει η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου.”

Πηγή: patrastimes.gr