Κλινική μελέτη από λοιμωξιολόγους Καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Infectious Diseases” δείχνει ότι ένα φθηνό και ασφαλές αποχρεμπτικό (βλεννολυτικό)  φάρμακο που χρησιμοποιείται στις λοιμώξεις αναπνευστικού μειώνει τις διασωληνώσεις και τους θανάτους σε ασθενείς που νοσηλεύονται με πνευμονία COVID-19, όπως γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της η Ιατρική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας- Πελοποννήσου.

Επιστημονικοί υπεύθυνοι της μελέτης είναι ο λοιμωξιολόγος – Επ. Καθηγητής Παθολογίας κ. Στέλιος Ασημακόπουλος και ο Καθηγητής Παθολογίας–Λοιμώξεων και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Μάρκος Μαραγκός, ενώ συμμετέχουν στην ερευνητική ομάδα ιατροί από τις Παθολογικές Κλινικές των δύο νοσοκομείων της πόλης (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και Γενικό Νοσοκομείο Αγ. Ανδρέας).

Η μελέτη έδειξε ότι η Ν-ακετυλ-κυστεΐνη χορηγούμενη από του στόματος δύο φορές την ημέρα βελτιώνει την έκβαση νοσηλευόμενων ασθενών με μέτριας βαρύτητας ή σοβαρή πνευμονία COVID-19, μειώνοντας σημαντικά τόσο την ανάγκη διασωλήνωσης των ασθενών όσο και τη θνητότητα.

Όπως εξηγεί ο κ. Ασημακόπουλος η ευεργετική αυτή επίδραση του φαρμάκου πιθανότατα δεν οφείλεται μόνο στη βλεννολυτική του δράση, για την οποία είναι γνωστό και χρησιμοποιείται ευρέως σε λοιμώξεις αναπνευστικού ώστε να ρευστοποιούνται οι εκκρίσεις με στόχο την καλύτερη αποβολή τους, αλλά και σε άλλες ιδιότητες που εμφανίζει, λιγότερο γνωστές, όπως η αντιφλεγμονώδης και η αντιοξειδωτική του δράση.

Γνωρίζοντας πλέον ότι η συστηματική απελευθέρωση ουσιών της φλεγμονής αλλά και το οξειδωτικό stress εμπλέκονται ως βασικοί παράγοντες στην πρόκληση βλαβών στους πνεύμονες και σε άλλα ζωτικά όργανα σε ασθενείς με COVID-19, σκεφτήκαμε να αξιολογήσουμε την πιθανή επίδραση ενός φθηνού και ασφαλούς φαρμάκου που αναστέλλει, τουλάχιστον εν μέρει, τους συγκεκριμένους παράγοντες. Ο κ. Μαραγκός τονίζει ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα δεν έρχεται να υποκαταστήσει τις ήδη χορηγούμενες θεραπείες αλλά είναι ένα φάρμακο χαμηλού κόστους (σε σχέση με άλλες αντιφλεγμονώδεις θεραπείες) και εξαιρετικά ασφαλές που αν προστεθεί στη χορηγούμενη αγωγή φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με πνευμονία COVID-19 ώστε να μην καταλήξουν να διασωληνωθούν. Βέβαια όπως τονίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Πατρών τα αποτελέσματα αυτά είναι πιλοτικά και θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερης έκτασης μελέτες με συμμετοχή πολλών κέντρων και ασθενών.

Πηγή: patrastimes.gr