Η Νέα Δημοκρατία και η Εξέλιξή της Από το 1974 ως Σήμερα

Η Νέα Δημοκρατία και η Εξέλιξή της Από το 1974 ως Σήμερα

Με την ευκαιρία της έκδοσης «1974-2024. Νέα Δημοκρατία – Η Κεντροδεξιά της Μεταπολίτευσης», ο Γιάννης Θ. Διαμαντής φιλοξενεί τον Σωτήρη Ριζά σε ένα επεισόδιο του Podcast «Το Βήμα στην Ιστορία». Ο Ριζάς, διευθυντής ερευνών του Κέντρου Έρευνας Ιστορίας Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών και συνεπιμελητής της έκδοσης, εξιστορεί τη διαδρομή της Νέας Δημοκρατίας κατά τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της έως σήμερα.

Στο επεισόδιο αναλύονται σημαντικά γεγονότα που καθόρισαν την πορεία του κόμματος, όπως η ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, το όραμα του Κώνσταντίνου Καραμανλή, οι νίκες στις εκλογές του 1974 και του 1977, η παραίτηση του Καραμανλή και η εκλογή του ως Προέδρου Δημοκρατίας, καθώς και οι προκλήσεις που αντιμετώπισε ο Γεώργιος Ράλλης.

Επίσης, γίνεται λόγος για τη σκληρή δεξιά του Ευάγγελου Αβέρωφ, τη συγκρουσιακή σχέση μεταξύ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Ανδρέα Παπανδρέου, το «Βρώμικο ’89» και την ευκαιρία που προσφέρθηκε στη Νέα Δημοκρατία να ανέλθει στην εξουσία, καθώς και για την εκλογή του Μιλτιάδη Έβερτ και την εμπιστοσύνη στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα προς τον Κώστα Σημίτη.

Η συζήτηση διευρύνει τη θεματολογία, εξετάζοντας την επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά στο κόμμα, τη μνημονιακή κυβέρνηση και την αποχώρησή του από την προεδρία μετά την ήττα στο δημοψήφισμα. Τέλος, αναφέρεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι μεταρρυθμιστικές του πολιτικές.

Οι εφημερίδες «Το Βήμα» και «Τα Νέα» έχουν καταγράψει καθοριστικά γεγονότα της ελληνικής ιστορίας, και το αρχείο τους αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τους ερευνητές, καθώς και για πολίτες που ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν στα γεγονότα του παρελθόντος.

Για να ακούσετε τη συζήτηση, μπορείτε να εγγραφείτε στο Podcast «Το Βήμα στην Ιστορία» στο Spotify και τα Apple Podcasts και να ενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις για τα νέα επεισόδια.

Πηγή: tovima.gr