Αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για Ενημέρωση σχετικά με τις Τραπεζικές Προμήθειες και τα Επιτόκια

Αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για Ενημέρωση σχετικά με τις Τραπεζικές Προμήθειες και τα Επιτόκια

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ζητά την άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να ενημερώσει τα μέλη σχετικά με τη νομοθετική παρέμβαση που προγραμματίζεται για τη μείωση των τραπεζικών προμηθειών και της διαφοράς ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων. Η επιστολή, που απευθύνεται στον Πρόεδρο της Επιτροπής, υπογράφεται από όλα τα μέλη της.

Παράλληλα, η επιβολή υψηλών χρεώσεων από τις τράπεζες στις παρεχόμενες υπηρεσίες έχει ήδη επισημανθεί στο πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπου διαπιστώθηκαν παραβιάσεις του νόμου και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε μεγάλες τράπεζες. Ειδικότερα, η Επιτροπή υποχρέωσε τις τράπεζες να μειώσουν τις χρεώσεις από 1.1.2024, καθώς και να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους στις τιμές.

Η ΕΕΤ, απαντώντας από το 2020 σε σχετικές ερωτήσεις, είχε δηλώσει ότι δεν επηρεάζει την τιμολογιακή πολιτική των τραπεζών-μελών της. Ωστόσο, το αποδεικνύεται ότι οι υψηλές χρεώσεις οδήγησαν σε αρνητικές επιπτώσεις για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, που βρέθηκαν αντιμέτωπα με τις υπέρμετρες χρεώσεις.

Στην ανακοίνωση της 3ης Σεπτεμβρίου 2024 από την Τράπεζα της Ελλάδος, καταγράφεται ότι η απόκλιση επιτοκίων καταθέσεων και δανείων παραμένει σημαντική, με το επιτόκιο των νέων δανείων να έχει αυξηθεί, ενώ το επιτόκιο των νέων καταθέσεων έχει μείνει σχεδόν αμετάβλητο. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να πλήττονται από τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και τις συνέπειες που έχουν προκύψει λόγω της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης.

Τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής που υπογράφουν την επιστολή είναι οι: Μαμουλάκης Χάρης, Γεροβασίλη Όλγα, Γιαννούλης Χρήστος, Καραμέρος Γιώργος, Κόκκαλης Βασίλης, Μάλαμα Κυριακή, Νοτοπούλου Αικατερίνη, Παππάς Νικόλαος, Σαρακιώτης Ιωάννης.

Πηγή: tovima.gr