Αλλαγές στη στρατιωτική θητεία στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030

Αλλαγές στη στρατιωτική θητεία στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030

«Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι σήμερα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα (ΚΕΠΒ) στην ορκωμοσία της Εκπαιδευτικής Σειράς Στρατευσίμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ). Οι νέοι οπλίτες σήμερα έδωσαν τον συνταγματικά προβλεπόμενο όρκο πίστης και αφοσίωσης στην Πατρίδα. Μια πράξη ατομικής ευθύνης για την προάσπιση της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών και της ελευθερίας της Ελλάδας. Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω ότι η θητεία δεν είναι απλή υποχρέωση, αλλά χρέος και τιμή.

Η θητεία από αγγαρεία πρέπει να μετατραπεί σε μια θητεία με ουσία, που θα προσφέρει ευκαιρίες και στους οπλίτες και στην πατρίδα. Οι οπλίτες θα μπορούν να αποκτούν δεξιότητες που θα είναι χρήσιμες για τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και για την προσωπική τους ζωή. Ο στρατός μας δεν είναι επαγγελματικός αλλά βασίζεται στη συμμετοχή του Έλληνα πολίτη. Οι συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες απαιτούν να εξελιχθεί η θητεία ώστε να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες ασφάλειας.

Στους επόμενους 24 μήνες, στο πλαίσιο της υλοποίησης της “Ατζέντας 2030”, η στρατιωτική θητεία θα αλλάξει ριζικά. Θα ιδρυθεί μια ολοκληρωμένη διαδικασία κατάρτισης με σκοπό την απόκτηση βασικών επιχειρησιακών γνώσεων και την ανάπτυξη ειδικών δεξιοτήτων. Η εκπαίδευση θα επικεντρωθεί στην εντατική επιχειρησιακή εκπαίδευση και οι οπλίτες θα αποκτούν γνώσεις που θα τους καθιστούν ικανούς να αντιμετωπίσουν σύγχρονες προκλήσεις.

Επιπλέον, θα αλλάξει και η στολή και ο εξοπλισμός του μαχητή. Θα εισαχθούν σύγχρονα κράνη, προστατευτικά γυαλιά και άλλες σημαντικές τροποποιήσεις που θα αναβαθμίσουν τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα του στρατιώτη.

Είμαστε σε συνεχείς συζητήσεις με εργοδοτικές οργανώσεις ώστε οι δεξιότητες που αποκτούν οι στρατευμένοι να αντιστοιχούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς, διασφαλίζοντας ότι οι νέοι θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για την επαγγελματική τους πορεία. Στο πλαίσιο αυτό, για την εφεδρεία, υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούμε περίπου 36 μήνες για να υλοποιήσουμε το πρωτοποριακό πρόγραμμα εθελοντικής στράτευσης γυναικών, ενισχύοντας έτσι τον στρατό μας με άρτια εκπαιδευμένα στελέχη.

Καταλήγοντας, η ύπαρξη της Πατρίδας στηρίζεται πάντα στη νέα γενιά των Ελλήνων και η θητεία και η εφεδρεία είναι κρίσιμα στοιχεία για την εθνική ανεξαρτησία. Επίσης, με την ευκαιρία της παρουσίας μου σήμερα, θα κάνω χρήση ενός υπουργικού προνομίου και θα χορηγήσω 5 ημέρες επιπλέον άδειας σε κάθε νεοσύλλεκτο οπλίτη. Ευχαριστώ πολύ».

Πηγή: tovima.gr